Architekti z brněnského VUT navrhli novou podobu polární stanice. Odolá větru, chladu i UV záření

Studenti a vyučující z Fakulty architektury Vysokého učení technického (VUT) v Brně navrhli novou podobu výzkumné stanice CZ*ECO Nelson v souostroví Jižní Shetlandy. Objekt, který před čtyřmi lety získal od soukromníka Český antarktický nadační fond, má výhledově sloužit vědcům jako sklad, laboratoř a malá ubytovna.

Návrh polární stanice na Antarktidě
Zdroj: VUT Brno

Stanice se nachází na Nelsonově ostrově. Je příhodně umístěná pro polárníky, kteří pokračují dál na českou stanici Johana Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Současný stav ale neumožňuje plnohodnotné využívání. „Jsou to staré chladicí boxy z ruských lodí, které tam původní majitel dopravil. Uvnitř plechových boxů je sice izolace, ale dostala se tam plíseň,“ řekl vedoucí Ústavu experimentální tvorby na Fakultě architektury VUT Martin Kaftan.

Polární stanice je stavebnice

Čeští polárníci by chtěli stanici využívat jako sklad a zázemí pro výzkum. Přímořská oblast je totiž plná života. Zároveň ale přináší extrémní povětrnostní vlivy. „Provedli jsme počítačové simulace k nalezení optimální podoby. Vznikl aerodynamický tvar, aby se zmenšil odpor vzduchu, zároveň aby se netvořily závětrné strany, kde by se kumuloval sníh,“ vysvětlil Kaftan.

Jakoukoliv část stanice by měli unést čtyři muži a montáž musí být jednoduchá –⁠ do železářství je totiž daleko, stroje nejsou k dispozici a v Antarktidě prakticky nelze kopat. „Na základě toho jsme vymysleli stanici složenou z překližkových dílů. Jsou to takové krabice, které se dají sestavit v Česku a na místě už se jenom zamknou do sebe. Do Antarktidy už přijedou vyplněné tepelnou izolací, která odolá plísním,“ popsal architekt.

Prototyp by se mohl testovat jako útulna

Architekti také vymýšlejí správné ukotvení. Jedna možnost je postavit základ jako rošt z pražců, případně využít kovové klece, které se vyplní kameny. Architekti přemýšlí také nad získáváním energie. Nejlépe se zatím jeví solární panely a generátor, který by dokázal využít odpadní teplo k vytápění stanice.

Prototyp menšího skladu chtějí postavit v robotické laboratoři na fakultě architektury. Následně by se mohl testovat v horách jako útulna.