Drnovice chystají opravu fary a následně i proměnu celého centra obce

Faru v Drnovicích na Vyškovsku čeká zásadní rekonstrukce. Je potřeba udělat rozvody, opravit střechu i fasádu. Prozatím je dokončená projektová dokumentace a průzkum, obec zažádala o stavební povolení. Odhadovaná cena prací je šestnáct milionů korun. Bude záležet, jestli se podaří získat dotaci. Promění se i centrum obce.

Fara z 16. století je nejstarší budovou v Drnovicích. Poslední farář v ní sídlil v 90.  letech, poslední dobou ale budova chátrala. Uvnitř jsou přitom významné historické prvky jako klenba, schodiště nebo zábradlí. Vedení obce by je rádo zachovalo.

„Provedli jsme průzkum střešních a nosních konstrukcí a objevili jsme raritu. Ten strop byl trámový a trámy i podhledy byly ručně malované, pravděpodobně renesanční,“ popsal místostarosta Drnovic Jiří Dvořák (ČSSD).

Vizualizace centra obce v Drnovicích
Zdroj: Obec Drnovice

Proměnit by se v Drnovicích mělo i celé centrum obce. „Přibydou parkovací místa, změní se i zeleň. Řadu vzrostlých stromů vykácíme,“ řekl místostarosta obce.

Do bývalé fary by se mohla přesunout knihovna, která je aktuálně v budově obecního úřadu. Prostory budou větší a oproti současnému stavu bezbariérové. „Pro čtenáře to bude velký přínos, máme tu hodně seniorů nebo maminek s kočárky a bezbariérový přístup nám pomůže. Knihovna bude rozšířená, moderní, určitě by si to čtenáři zasloužili,“ řekla knihovnice Ladislava Růžičková.

Zatím ale není jasný termín přestavby. Kromě dotací záleží také na tom, jaká další tajemství bývalá fara odhalí.