Soud potvrdil dvouletou podmínku bývalému přerovskému radnímu Dostálovi za sexuální nátlak

Přerovský soud ve čtvrtek znovu potrestal přerovského politika a bývalého radního města Marka Dostála za sexuální nátlak. Uložil mu roční trest se zkušebním odkladem na dva roky, poškozené ženě musí zaplatit padesát tisíc korun. Podle rozsudku zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, dvakrát přiměl k orálnímu styku. Stejný trest Dostálovi uložil soudce Jan Rektor už loni, kauzu mu však vrátil Nejvyšší soud, který požadoval doplnění dokazování o výslech poškozené v hlavním líčení.

Podle žalobkyně Šárky Pivodové stojí v kauze proti sobě dvě verze. Chybí sice další přímý důkaz, verzi poškozené však podporují jiné důkazy. Ke stejnému rozhodnutí dospěl i soudce. „Soud porovnal obě verze a dospěl k rozhodnutí, že skutková verze poškozené se jeví jako správná,“ uvedl soudce Rektor.

V rozhodnutí jej utvrdil i doplňující výslech. „ Z výslechu poškozené bylo patrné opravdu velké rozrušení, poškozená opakovaně plakala a bylo potřeba výslech několikrát přerušit. Podle soudu to není možné takto autenticky zahrát,“ doplnil soudce.

Dostál vinu opět popřel, jeho obhájci napadli i časové souvislosti, podle kterých je nemožné, že by se čin stal. Politik se na místě odvolal. „Došlo asi k nepochopení pana soudce toho, co jsme mu říkali. Stojíme si za svým, ukázali jsme důkazy, proč to tak nemohlo být. Byl to pro mě šok, jsem odhodlán se bránit dál, jsem nevinný,“ řekl po vynesení rozsudku.

Soudce: Je nepravděpodobné, aby přelstila oba znalce

Podle soudu Dostál využil v listopadu 2017 špatnou finanční situaci své zaměstnankyně. Ke styku ji údajně přiměl v okamžiku, kdy přišel na schodek v tržbě. Dostál vinu po celou dobu popírá a tvrdí, že jde z její strany o akt msty kvůli zpronevěře peněz.

Žena byla za tento čin obžalovaná, to ale podle soudce na případu nic nemění, protože u ní znalci nezjistili pomstychtivou ani zištnou motivaci. „Je nepravděpodobné, aby přelstila oba znalce, nasimulovala posttraumatickou poruchu a zároveň aby byla natolik pošetilá, že by si neuvědomila, že trestním oznámením přitáhne pozornost k finančním nesrovnalostem v tržbách,“ dodal soudce.

Bývalému radnímu Přerova původně hrozily až čtyři roky za mřížemi. Žalobkyně navrhovala trest uložený soudem, obhajoba naopak žádala zproštění viny.  

Soudce Jan Rektor se k verzi poškozené přiklonil i na základě znaleckého posudku, podle kterého se u ženy vyvinula posttraumatická psychická porucha, která svědčí o přítomnosti traumatu.

Žena má psychické problémy

Dostál byl už odsouzen pravomocně, uspěl však letos v květnu s dovoláním u Nejvyššího soudu. V dovolání obhajoba brojila především kvůli tomu, že poškozená nebyla u hlavního líčení, a Dostál se tak nemohl konfrontovat s její výpovědí.

Žena získala zvláštní status poškozené, u soudu nesvědčila kvůli svému psychickému stavu. Po vrácení případu výslech přerovský soud doplnil, Dostál se s poškozenou konfrontoval na dálku, žena vypovídala v Přerově a Dostál v Kroměříži.

Obžalovaný se stal předloni přerovským radním. Poté co vyšla kauza najevo, na funkci rezignoval. Následně vystoupil i z ODS, mandát přerovského zastupitele si však ponechal.