Inspekce stíhá policistu z Frýdku-Místku, ovlivňoval podle ní veřejné zakázky

Policejní instruktor z Frýdku-Místku zvýhodňoval podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dodavatele a soutěžitele ve veřejných soutěžích. Týkalo se to i firmy, kterou skrytě ovládá. Je stíhán za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až osm let vězení. Inspekce to uvedla na svých internetových stránkách.

Policista se podle GIBS zhruba dva roky podílel na zpracování zadávací dokumentace k veřejným zakázkám. Šlo o tři zakázky, které se týkaly nákupu materiálu. „Ovlivňoval jejich přípravu s cílem zajistit zadání těchto veřejných zakázek předem dohodnutým dodavatelům, respektive soutěžitelům, a opatřit jim tak i finanční prospěch,“ uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Policista pak jako člen hodnoticí komise doporučoval zadavateli, které dodavatele má vybrat. „Jedním z dodavatelů, kteří participovali na dodávkách předmětů veřejných zakázek, byla také obchodní společnost, kterou skrytě ovládá a řídí. Celkový prospěch ve formě zisku za tato zvýhodnění nebyl dosud stanoven,“ dodala mluvčí.