U Pasohlávek otevřeli Bránu do Římské říše. Centrum připomíná stopy antiky na Moravě

U Pasohlávek na Mikulovsku otevřeli nové návštěvnické centrum a expozici nazvanou Brána do Římské říše. Stojí na místě největšího vojenského tábora římských vojáků na českém území, kteří se v oblasti usadili v období markomanských válek.

Morava nikdy nepatřila do římského impéria, přesto tu tato starověká civilizace svoje stopy zanechala. Nedaleko obce Pasohlávky s asi sedmi sty padesáti obyvateli stávalo vojenské opevnění, kde přebývaly tisícovky římských legionářů. Jak vypadal jejich život, jakou zbroj oblékali a co po nich zbylo, návštěvníci zjistí přímo na území tábora.

Krátkodobé tábory Římanů vystavěné během Markomanských válek
Zdroj: ČT24

Možná v táboře pobýval i Marcus Aurelius

Římané se na jihu Moravy nakrátko usadili v době markomanských válek – konfliktu mezi germánskými kmeny a vojskem císaře Marka Aurelia. Je pravděpodobné, že i on v táboře nějakou dobu pobýval. Nešlo totiž o běžné vojenské ležení. Součástí byly třeba i lázně nebo budovy pro důstojníky. „Z tohoto pohledu je to celkem unikátní lokalita. Podobnou bychom mohli vidět, kdybychom jeli za Dunaj, kde římské vojsko tábořilo dlouhodobě,“ podotknul archeolog z Akademie věd Balázs Komoróczy.

Podle archeologů je na takzvaném Římském vrchu největší koncentrace starověkých památek na českém území. V současnosti jsou ale schované hluboko pod zemí. „Možnost rekonstruovat podobu těchto objektů zatím není v silách české archeologie nebo vůbec České republiky,“ řekl Komoróczy.

Interaktivní expozice bude lákat turisty

Návštěvníci teď kromě akvaparku, vína nebo cyklistiky mají u Pasohlávek další lákadlo. „Očekáváme, že přinese rozšíření nabídky cestovního ruchu, a také návštěvníky, kteří mají archeologii jako koníček,“ řekla starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané).

Expozice, která je pojatá interaktivní formou, přivítá první turisty v úterý. Jde o další místo pod Pálavou, které láká zájemce o historii. Už čtyři roky funguje hojně navštěvovaný Archeopark v nedalekém Pavlově. Ten se věnuje době kamenné.