Karlův most je bez nasprejovaného nápisu, čištění zabralo několik hodin

Technická správa komunikací (TSK) odstranila v úterý z Karlova mostu nápis, který tam zřejmě o víkendu nastříkal neznámý vandal. ČTK to řekla mluvčí správy Barbora Lišková. Postup čištění stanovili restaurátoři, trvalo několik hodin. Sprejer v podloubí mostu u Čertovky napsal „Kraków + Moscow = Prague 8. 3. 2020“. Policie případ vyšetřuje pro podezření z poškození cizí věci.

Lišková už dopoledne uvedla, že TSK vše konzultovala s restaurátory, kteří stanovili postup čištění a kteří práci i zkontrolují. Správa nyní místo předá památkářům.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Jany Hartmanové odborníci v pondělí odebrali vzorky k provedení zkoušky, aby určili nejvhodnější metodu čištění.

„Volba restaurátora a sjednání konkrétní zakázky na odstranění je poté plně v kompetenci vlastníka či správce památky, tedy TSK,“ uvedla v pondělí Hartmanová.

V minulosti padly za posprejování mostu podmínky

Podle serveru iDNES.cz. se fotografie posprejovaného mostu objevila na sociálních sítích v pondělí, sprejera ale žádná z bezpečnostních kamer nezachytila. Podle mluvčí městských strážníků Ireny Seifertové do prostoru kamery nedohlédnou.

Karlův most posprejovali vandalové i v minulosti. Obvodní soud pro Prahu 1 loni v listopadu uložil podmínky a peněžité tresty bratrům z Německa, kteří v polovině července na pilíř mostu nasprejovali nápis o rozměrech pět krát dva metry.