Praha už nedá na Blanku ani korunu, tvrdí Krnáčová

Stavba tunelu Blanka už Prahu stála 38 miliard korun a cena kvůli zničeným kabelům ještě dál poroste. Primátorka Adriana Krnáčová (nestr. za ANO) ale v Interview ČT24 uvedla, že si neumí představit, že by Praha do tunelu ještě cokoliv investovala. Město nyní podřizuje vše tomu, aby se tunel podařilo otevřít ještě letos.

„Neumím si představit, že by Praha investovala ještě korunu do této stavby,“ uvedla Krnáčová. Praha má na stavbu Blanky najatý stavební dozor – společnost IDS. Ta měla podle primátorky předem zjistit, zda je vše připravené na to, aby se kabely mohly položit. Stejně mělo podle ní postupovat i ČKD Praha DIZ, které kabely do tunelu pokládalo. „Naši právníci už v tomto ohledu pokládají otázky a postupně vyjasňujeme, kdo za co může,“ dodala.

Město už dříve uvedlo, že na firmu ČKD Praha DIZ zvažuje podání žaloby. Společnost ale odpovědnost odmítá. Tvrdí, že zničené kabely jsou podle platných smluv majetkem hlavního města, které tak nese zodpovědnost a musí hradit i případné škody. Podle některých informací by výměna kabelů mohla vyjít na stovky milionů až na miliardu korun. Přesnou částku ale zatím nikdo neuvedl. Podle harmonogramu, který vypracovali dodavatelé, by pak objednávka a následná výměna vadných kabelů trvala více než osm měsíců

Krnáčová: Blanku bych chtěla otevřít ještě letos (zdroj: ČT24)

Krnáčová stále doufá, že se tunel podaří otevřít ještě letos: „Nevzdávám se, že bychom mohli najít nějaké řešení, aby se Blanka ještě letos otevřela. Tomu podřizujeme všechno, jednání vedeme tím směrem a snažíme se najít řešení… Nemůžu ale slíbit vůbec nic, jen si to přeji a budu dělat vše pro to, aby to tak bylo.“

O poškozených kabelech v tunelu už se ví rok a půl, proč se problém za tu dobu neřešil, Krnáčová podle svých slov nechápe. Mohou zatím podle ní být i neustálé personální přesuny na Odboru městského investora.

Do tunelu Blanka natekla voda v roce 2013 vjezdy na Letenské pláni a na Malovance. Následně se dostala do chodníků a poškodila kabely, které jsou v nich vedeny. V té době totiž ještě nebyly dokončeny a plně funkční vodotěsné poklopy na chodnících. Tunelový komplex, který měl řidičům sloužit už před čtyřmi lety, vyšel zatím na 38 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Blanka měla být otevřena v roce 2011. Proti původním předpokladům se práce prodražily zhruba o šest miliard korun. Tunel Blanka je součástí městského okruhu, navazuje na Strahovský tunel.

Krnáčová: Stropnický je talentovaný a inteligentní muž, ale bez pokory

Krnáčová ale vedle Blanky musí řešit i spory uvnitř Trojkoalice. Magistrát nyní prověřuje, zda se náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) nedopustil trestného činu. Nechal si totiž bez vědomí rady zadat právní posudky ke stavebním předpisům za 200 tisíc korun. Podle Krnáčové tím mohl porušit zákon o veřejných zakázkách. Výsledky šetření, které mohou vyústit i v trestní oznámení, mají být do 14. dubna. „Matěj Stropnický je velice talentovaný, inteligentní mladý muž. V některých ohledech mu chybí jenom jedna věc, a to je pokora. Komunikace s ostatními radními není úplně ideální. Zaráží mě, že 10 let pracuje v komunální politice a nejsou mu jasné zákony a pravidla,“ řekla na jeho adresu Krnáčová.

Stropnický v reakci na Facebooku napsal, že mu primátorka dělá naschvály. Zrušila mu prý například přislíbenou akci v primátorské rezidenci, i když je zde v nahlášeném termínu volno. Krnáčová ale v interview ČT24 uvedla, že svému náměstkovi nic takové neslíbila: „Zavolal si na protokol, kde mu řekli, že je tam volný termín. Pozvánky rozeslal před tím, než se mě zeptal. To je ta komunikace a pravidla, o kterých mluvím. Všichni pracujeme pro Prahu a není možné, aby jeden člověk nerespektoval ostatní.“