Primátorka o stavebních předpisech: Mohl být porušen zákon

Praha - Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chce nechat prověřit projednávání pražských stavebních předpisů. Prý mohlo dojít k porušení zákona. Zadala proto ředitelce magistrátu, aby věc prověřila a případně připravila trestní oznámení. Radní na dnešním jednání také „vzali na vědomí“ dopis ministerstva pro místní rozvoj, který kritizuje zamýšlenou dvojí novelizaci předpisů.

„V pátek mi přišlo k rukám několik materiálů souvisejících se zadáním právních služeb při zpracování pražských stavebních předpisů. Mohlo dojít k porušení některých předpisů nebo zákonů,“ řekla primátorka. O jaký konkrétní skutek by se mohlo jednat, nechtěla říci. Pouze uvedla, že by mohlo jít o porušení zákona o veřejných zakázkách, porušení interních předpisů nebo o navádění k podvodu. „V případě protiprávního postupu jsem pak zadala vypracování trestního oznámení,“ uvedla.  

Radní se dnes také zabývali dopisem ministerstva pro místní rozvoj (MMR), z něhož vyplývá, že zamýšlená dvojí novelizace pražských stavebních předpisů (PSP) není podle ministerstva „vhodné řešení“. Radní toto stanovisko vzali na vědomí, žádný postoj k němu však nezaujali.  

Účinnost PSP ministerstvo pozastavilo, především kvůli tomu, že předpisy nebyly dány na vědomí Evropské komisi. Praha se proto rozhodla, že je novelizuje, a to dvojím způsobem - technickou a věcnou novelou. Jenže ani s tím MMR nesouhlasí. „Z hlediska právní jistoty a nabytých práv subjektů dotčených vzniklou situací se nejeví jako vhodné řešit situaci dvojí novelizací pražských stavebních předpisů,“ píše se v dopise.

Pražské stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila v létě minulá rada města pod vedením tehdejšího primátora Tomáše Hudečka. Ještě předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Ministerstvo následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů.