Klub ANO ve Frýdku-Místku se rozpadá. Odešel radní Ryška

Klub hnutí ANO ve Frýdku-Místku má problémy, v pondělí z něj odešel Jaroslav Ryška, který zastával funkci předsedy finančního výboru a radního města. Ryškovi vadí, že hnutí údajně neplní svůj volební program. Předseda organizace ANO ve Frýdku-Místku Radovan Hořínek označil důvody Ryškova odchodu za chaotické. Odchod z klubu navíc plánuje i zastupitel Jaroslav Zabavík.

Radovan Hořínek v reakci na odchod Jaroslava Ryšky na facebookových stránkách „ANO, tohle je Frýdek-Místek“ napsal, že Ryška se při sestavování rozpočtu na rok 2020 zachoval zcela nepochopitelně. „Pouze pasivně přihlížel krácení výdajových položek v gescích ANO. I takový bojovník proti ČSSD, jakým se sám Jarda vidí, pasivně přihlížel,“ uvedl.

Ryška odešel z frýdecko-místeckého klubu ANO a rezignoval také na funkci předsedy finančního výboru i radního města. Hlavním důvodem je údajně to, že hnutí ANO ve městě neplní svůj program.

Chápu, že pan Hořínek je z toho nervózní a špatný, že se mu rozpadá klub, ale je zbytečné mě takhle zesměšňovat. A po tolika letech známosti a kamarádství se mi to nelíbí.
Jaroslav Ryška

Ryška: Lepší by bylo mít jiného koaličního partnera

Podle Ryšky poslední kapkou bylo, když předseda frýdecko-místeckého ANO řekl, že s ČSSD zůstane i v případě odsouzení sociálních demokratů v jejich kauzách. „Když chceme něco prosadit, je to velmi těžké. Lepší by bylo, kdybychom měli jiného koaličního partnera,“ míní Ryška.

Hořínek ale uvedl, že si jenom těžko dokáže představit, že by bylo ANO v koalici s někým, kdo je odsouzen. Taková situace ale zatím podle něj nenastala. „Jeho zdůvodnění bylo chaotické, my jsme s ním situaci probírali na předsednictvu 20. února. Jeho odpovědi byly nejasné a částečně vyhýbavé,“ prohlásil. 

Zabavík: Není možnost mít svůj názor

Vystoupení z klubu ANO ve Frýdku-Místku plánuje i Jaroslav Zabavík, údajně už v nejbližší době. „Získal jsem roli nepohodlného kritika. Schází zde pořádná morální kvalita, není systém, není možnost prosadit své názory. Mně to někdy přijde jak za totality,“ kritizuje situaci v klubu Zabavík.

Koalici ve Frýdku-Místku tvoří ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Pokud odejde z funkce i Jaroslav Zabavík, ztratí tyto strany nadpoloviční většinu. O změnách ve vedení města se bude jednat na středečním zasedání zastupitelstva.