Z hnutí ANO odchází členové. Vedení jim prý přikazovalo, jak hlasovat

Hnutí ANO po celém Česku opouští desítky členů. V nedávné době odešlo 17 lidí z prostějovské buňky. Hnutí se otřáslo taky v Praze, jižních Čechách, Karlových Varech nebo Ústí nad Labem. Podle zdroje České televize aktuálně i v Brně ANO opustilo v nedávné době přes deset lidí a další desítky to zvažují. Členové hnutí vyjadřují nespokojenost s praktikami jeho vedení.

„Ty myšlenky se úplně ztrácí. Celé hnutí ANO, alespoň v Brně, je řízeno centrálně, pár lidmi z magistrátu města Brna. Tato absence programu vede k tomu, že neexistuje vnitřní dialog,“ popsal stav Richard Ficek, který je bývalým předsedou ANO v Žabovřeskách. Do politiky ho zlákala hesla Andreje Babiše a vidina opravdové změny. Když zjistil, jak věci v hnutí fungují, raději v lednu odešel. „Byl jsem jeden z mnoha a zjistil jsem, že nemohu nic změnit i přesto, že argumentuji,“ dodal.

Podobně hnutí ANO v Brně opouští i další zklamaní. Podle zdroje ČT se právě v tento okamžik o své budoucnosti v hnutí rozmýšlejí desítky lidí. V úterý rezignoval Vladimír Číhal, předseda místní organizace hnutí ANO v brněnských Řečkovicích. Podle něj z celého Brna jen od začátku dubna odešlo zhruba dalších deset lidí. 

V Prostějově odešlo z ANO 17 lidí

Hnutí ztrácí členy i mimo Brno. Například v Prostějově jej nedávno opustilo 17 členů. Mezi nimi i Hana Naiclerová. Vedení prý neřídilo jako firmu stát, ale právě hnutí a ona si připadala místo političky jako zaměstnanec. Situaci se snažila se svými kolegy řešit, upozorňovali dopisem i předsedu Andreje Babiše, že se porušují stanovy. „Vše bylo bez odezvy,“ uvedla. 

Podle ní v ANO neprobíhala diskuze, nehledal se kompromis. „Pokud jsme chtěli prosadit nějakou svoji myšlenku, svůj názor, tak jsme byli nazýváni rebely, že zdržujeme, ať neotravujeme, hlasujeme hlavně. Všechno bylo dopředu domluvené,“ uvedla Naiclerová.

Hana Naiclerová hovoří o svém odchodu z hnutí ANO (zdroj: ČT24)

V Prostějově působí jako zastupitel také místopředseda hnutí - Jaroslav Faltýnek - má tam třeba poslaneckou kancelář. Že by řídili své členy takto pevnou rukou, odmítá. „Vůbec to tak není. Prostějovská organizace se rozdělila na dva tábory. Jeden, co chtěl na radnici fungovat konstruktivně jako v opozici, a druhý, co chtěl fungovat destruktivně,“ řekl Faltýnek.

Situaci v Prostějově vykresluje ale také dopis, který regionální vedení poslalo svým členům. V něm stojí i toto prohlášení. „Prosím uvědomme si, že aby tady chtěly žít i naše děti, my to prověříme, atd., není volební program, jsou to volební hesla a snad se na nás nikdo nenaštve, jsou to prázdné fráze.“ Naicerová dodala, že právě tato hesla byla důvodem pro vstup do hnutí. „I když už ne v barvách ANO, tak budu v jejich prosazování pokračovat,“ doplnila. Společně s dalšími odpadlíky od hnutí založila inciativu PRO 2016.

Všichni bývalí členové mluví podobně. Mysleli si, že v hnutí budou naplňovat ideály, se kterými šlo do voleb - otevřené radnice, zveřejňování smluv. Realita je ale podle nich odlišná. Vedení jím prý přikazovalo, jak hlasovat. Ten, kdo měl jiný názor než vedení, byl označován za potížistu a rebela.

obrázek
Zdroj: ČT24

Regionální buňky hnutí hromadně opouštějí desítky členů po celém Česku. Třeba v Hodoníně, jižních Čechách, Karlových Varech, Ústí i v Praze. Řada z nich chce v politice pokračovat. Zakládají nové hnutí. Místo ANO 2011 - PRO 2016.