Novým šéfem jihočeských sociálních demokratů se stal Václav Valhoda

Novým předsedou jihočeské ČSSD se stal Václav Valhoda, bývalý poslanec a současný místostarosta Volyně na Strakonicku. Na sobotní krajské konferenci strany v Českých Budějovicích získal 126 hlasů, byl jediným kandidátem. Jihočeská ČSSD nově místo dvou zvolila šest místopředsedů. Do nadcházejících krajských voleb povede jihočeské sociální demokraty hejtmanka Ivana Stráská.

Na konferenci se sešlo 133 delegátů. Valhoda (60) byl zvolen předsedou místo Jiřího Zimoly, který rezignoval na začátku ledna. Spolu s ním odstoupili i dva místopředsedové – Stanislav Mrvka a Jaroslav Kupsa. 

Nově má jihočeská ČSSD místo dvou šest místopředsedů, aby měl každý okres své zastoupení. Stali se jimi Ondřej Flaška, Karel Kratochvíle, Jana Krejsová, Tomáš Hanes, Martin Hruška a Pavel Svoboda.

Na konferenci jihočeská ČSSD také sestavila kandidátku do podzimních krajských voleb. Mezi 55 lidmi je na ní 11 nezávislých, a to včetně dvou primářů či spisovatele Jana Bauera. 

Na prvních pěti místech kandidátky jsou kromě Stráské i krajský radní Antonín Krák, táborská místostarostka Olga Bastlová, bývalý náměstek českobudějovického primátora Miroslav Joch a jindřichohradecká zastupitelka Petra Blížilová.

Zimola na konferenci nepřijel

Dlouholetý předseda jihočeské ČSSD a bývalý hejtman Zimola se sobotní konference neúčastnil. Před rokem na krajské konferenci slíbil delegátům, že s ČSSD letošní krajské volby vyhraje. Nyní politik nevyloučil, že by v krajských volbách kandidoval za hnutí Změna.  

Lídry do podzimních krajských voleb už dříve oznámily i jiné politické strany a hnutí na jihu Čech. ODS povede bývalý ministr průmyslu Martin Kuba, KDU-ČSL historik František Talíř, STAN náměstek jihočeské hejtmanky Jiří Švec a Piráty českobudějovický zastupitel Lukáš Mareš.