Ostrava nedá peníze na novou silnici na okraji města. Peníze mají směřovat hlavně do centra

Ostravský magistrát se dostal do sporu s městským obvodem Hošťálkovice kvůli příjezdové cestě k plánovaným rodinným domům. Bývalé vedení města okrajové části peníze na stavbu silnice slíbilo, nové však s investicí nepočítá. Hošťálkovice přitom už do příprav daly stovky tisíc korun. Vedení Ostravy ale tvrdí, že je potřeba investovat spíš do zastavění proluk v centru města.

Městský obvod Hošťálkovice plánoval na nedalekém poli postavit devět rodinných domů se zahradou. Starosta na to získal stavební i územní povolení. Jenže k tomu, aby mohla nová malá čtvrť vzniknout, bylo nutné postavit příjezdovou cestu za zhruba třináct milionů korun.  

Malá městská část ale tolik peněz nemá, a tak před léty požádala o pomoc ostravský magistrát. Ten slíbil, že silnici postaví. „Byla domluva se statutárním městem, že připravíme projekt, vyřídíme stavební povolení a na základě toho rozjedeme výstavbu nové komunikace s inženýrskými sítěmi,“ řekl starosta Jiří Jureček (nestr. za STAN).

Mělo to být pro město výhodné, ale nikdo neví jak

Současné vedení města ale podle redaktorky ČT Kateřiny Golasovské s touto investicí už nepočítá. Hošťálkovice přitom do výstavby příjezdové cesty investovaly 330 tisíc korun. „Mohli jsme tyto finance vynaložit na aktuální záležitosti pro naše občany,“ doplnil starosta.

„Pan starosta argumentoval, že je to pro město výhodné, neboť pozemky prodá a vlastně vydělá na vybudování té infrastruktury. Slíbil, že přijde na město s jakousi kalkulací. To se do dnešního dne nestalo,“ upozornila náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Peníze mají jít na zastavění proluk v centru

Starosta Hošťálkovic také poukazuje na vylidňování Ostravy i celého regionu. Tvrdí, že městský obvod chtěl nabídnout pozemky devíti rodinám, které by tak mohly zůstat v Ostravě. Podle Bajgarové ale devět rodinných domů Ostravu nespasí a peníze by se měly investovat jinam.

Ostrava má celou řadu nezastavěných proluk v centru města, přitom se neustále roztahuje do šířky, staví se v těch okrajových částech, které jsou následně velmi náročné na údržbu a správu.
Zuzana Bajgarová
náměstkyně primátora Ostravy

Samostatné Hošťálkovice?

Spor s ostravským magistrátem podnítil úvahy starosty o osamostatnění Hošťálkovic. Jureček tvrdí, že by samostatná obec měla podle rozpočtového určení daní o více než polovinu větší rozpočet.

Podle něj by obec nebyla závislá na penězích města. „Třeba i na těch projektech. Za loňský rok jsme dostali nulu a na rok 2020 máme taky nulu. To už je potom opravdu důvod vážně přemýšlet o tom, odejít ze společenství městských obvodů v rámci Ostravy,“ řekl starosta.