V táboře pro Němce zažila po válce hlad i ponížení. Soud však Cäsarové nárok na rehabilitaci neuznal

Okresní soud v Hodoníně zamítl návrh na soudní rehabilitaci německé rodiny, která byla po druhé světové válce umístěna do internačního tábora ve Svatobořicích na Hodonínsku. Podle advokáta rodiny tam byly roky nezákonně omezovány svobody Němců. Soud ale rozhodl, že šlo o následky války, na které se nevztahuje zákon o rehabilitaci. Usnesení není pravomocné, advokát podal stížnost ke krajskému soudu.

Tisíce Němců z Československa i okolních států po druhé světové válce dočasně končily v internačních táborech. Jedenáctiletá Ingeborg Przybylová, dnes Cäsarová, se v dubnu s rodiči 1947 dostala do zařízení ve Svatobořicích na Hodonínsku. Rodina tam zůstala téměř dva roky

„V těch barácích bylo tisíc padesát lidí, já byla jediné dítě. Měli jsme tři krajíčky chleba na den, lidé umírali na nemoci a na hlad,“ popsala Ingeborg Cäsarová. Největší ponížení zažívala od místních dětí. „Házeli po mně aktovkami, kamením, shnilou řepou. Já už ani nevěděla, jestli jsem člověk,“ řekla.

Němcům byly podle historických dokumentů nezákonně zakazovány návštěvy, stráže hrozily střelbou do zběhů. A to navzdory tomu, že byl tábor po válce přeměněný na starobinec a nemocnici. „Ti, kteří mohli, pracovali v okolních továrnách a pomáhali v zemědělských družstvech, aby si tady vydělali na ten svůj pobyt,“ popsal vedoucí Kulturního domu Svatobořice-Mistřín Rostislav Marada.

Křivda, kterou si nese 70 let

Víc než sedmdesát let poté usiluje paní Cäsarová u soudu alespoň o navrácení občanské cti, zatím neúspěšně. „To jsou takové emoce a křivda, které s vámi jdou těch sedmdesát let. To se penězi vyčíslit nedá, co bych za to dala, kdybych ty vzpomínky neměla,“ řekla pětaosmdesátiletá Ingeborg Cäsarová.

„Celou věc soud přiřadil k záležitosti, která se týká druhé světové války. Nicméně perzekuce rodiny Przybylových pokračovala i po 25. únoru 1948, proto mám za to, že se na to vztahuje zákon o soudní rehabilitaci,“ vysvětlil její právní zástupce Lubomír Müller. I proto advokát hned na místě podal stížnost ke krajskému soudu. Pokud by vyšší instance rozhodnutí změnila, mohlo by podle něj jít o precedens až pro stovky Němců, kteří byli na Hodonínsku internováni.

Místo internačního tábora ve Svatobořicích od roku 2017 připomíná památník a také muzeum vedle něj. To se ale primárně věnuje období druhé světové války, kdy v lágru nacisté věznili přes sto padesát tisíc lidí, například rodinné příslušníky členů zahraničního odboje nebo děti obětí heydrichiády.