Nebezpečný billboard u Fryštáku nechala radnice zakrýt. O jeho odstranění úřady zatím nerozhodly

Radnice v Holešově na Kroměřížsku zakázala používat nebezpečný billboard u silnice druhé třídy mezi Fryštákem a Horním Lapačem. Po loňské dopravní nehodě, kdy řidič narazil do jeho betonového podstavce a vážně se zranil, totiž zjistila, že majitel reklamního poutače k němu nemá všechny potřebné dokumenty. Nevylučuje, že v budoucnu bude muset firma billboard úplně odstranit.

Loni v srpnu byl billboard blízko silnice druhé třídy u Fryštáku příčinou vážné dopravní nehody. Osobní auto sjelo z vozovky a čelně narazilo do betonové patky. Řidič skončil s vážným zraněním v nemocnici. Stavbou, která je v ochranném pásmu silnice, se začali zabývat úředníci v Holešově. A zjistili, že jejímu vlastníkovi, který poutač získal před lety v dražbě, chybí stavební povolení.

Nebezpečný billboard zatím zakrývá plachta, o jeho odstranění silniční a správní úřad doposud nerozhodl. „Pokud by silniční správní úřad nechal reklamní zařízení odstranit, tak by samozřejmě mohl vymáhat náklady po vlastníkovi. Ovšem vlastník sám uvedl, že se bude snažit to zlegalizovat,“ řekl Aleš Ryška z dopravního a správního odboru Městského úřadu v Holešově.

„My jsme koupili zcela legálně od insolvenčního správce nemovitost. Stavební úřad nás nabádá k tomu, abychom to narovnali tím, že budeme řešit oprávněnost té stavby dodatečním řízením,“ řekl jednatel firmy RS Zvonek Kroměříž Pavel Výrostek, která billboard vlastní.

Reklamní poutač stojí na místě od sedmdesátých let minulého století a původně vítal řidiče v tehdejším okrese Gottwaldov. Podle odborníka z BESIPu, který se na něj přijel v srpnu podívat, je jeho umístění nebezpečné. „Kdyby řidič, byť jen nakrátko, zaváhal, tak to může skončit velice vážnou dopravní nehodou, která by jinak dopadla jenom v uvozovkách hmotnou škodou. Ten betonový sokl v podstatě trčí blízko silnice,“ řekl krajský koordinátor BESIPu Zdeněk Patík.

Stavební úřad zatím žádost o legalizaci půlstoletí starého poutače nepřijal. Odbor dopravní a správní ale nechce čekat a tvrdí, že pokud řízení nezačne během pár týdnů, stavbu nechá odstranit na náklady úřadu.