Unikátní objev. Amatérští speleologové našli v Moravském krasu obří dóm

Rozlehlý podzemní dóm našli přibližně po šesti letech kopání průzkumné chodby speleologové u Holštejna na Blanensku. Je součástí jeskyně Sonda pod Jedničkou a tamní výzkumná skupina ho řadí k jednomu z nejvýznamnějších objevů v této oblasti.

Od roku 2013 lezl osmičlenný tým amatérských speleologů ve svém volném čase po žebřících dolů, aby zjistil, co se za stěnami jeskyně Sonda pod Jedničkou ukrývá. „Šest let to bylo moje pracoviště. Tady jsme měli karabinu, kladku a těžili jsme, vytahovali jsme hlínu zespodu nahoru,“ popsal speleolog Petr Egg. Po cestě našli kromě krápníků i hnízdiště netopýrů i jejich kostry.

To ale jejich cíl ještě nebyl. Pokračovali dál, po žebřících i úzkými chodbami, kde se museli plazit po břiše, až se před nimi konečně otevřely rozlehlé prostory podzemního dómu.

„Člověk to nikdy dopředu neví. Jediné, co bylo pozitivní, že tam foukal průvan, což vždycky znamená, že jsou tam nějaké volné prostory nebo kontakt s povrchem. Ale je potřeba to zkusit,“ vysvětlil předseda Moravského speleologického klubu Holštejn Jan Mrázek.

Rozměry dómu speleology překvapily

Šest let práce se vyplatilo. Dóm, který dostal jméno Výroční, má nečekaně velké rozměry. Jeho objev zaskočil i speleology. „Celková délka té prostory je třicet osm metrů, největší šířka osmnáct metrů. Prostora pokračuje dál, je tam dalších třicet metrů prostor. A možná se blížíme k povrchu,“ spočítal Jan Mrázek.

Dóm má nepravidelný tvar a z části je zřícený, proto v něm téměř chybí krápníky, které se pádem stěn zničily.

Obrovskou podzemní jeskyni odhalili speleologové už v polovině listopadu, od té doby ji zaměřovali a zanášeli do map. Velikostí se dóm přibližuje jen několika podobným prostorům v holštejnské krasové oblasti, jako jsou Nová Rasovna nebo Hladomorna, která je jediná přístupná veřejnosti.

Základy moderní speleologie položil v Moravském krasu počátkem minulého století tým profesora Karla Absolona. Přestože v něm byly objeveny stovky jeskyní, speleologové dosud v oblasti nacházejí další podzemní prostory.