V Lenoře skončila demolice domu zničeného říjnovým výbuchem

Události: V Lenoře skončila demolice domu zničeného říjnovým výbuchem (zdroj: ČT24)

V Lenoře na Prachaticku skončila demolice domu, který na začátku října zničil požár a výbuch. Při neštěstí jeden člověk zemřel a devět lidí bylo zraněno. Demolice poničeného domu, v němž bylo šest bytů, trvala přes dva týdny a skončila v pátek. Informoval o tom Jaroslav Vach z táborské firmy Vitas, která bourání zajišťovala.

„Během prací nenastaly žádné komplikace. Zbourali jsme zničený dům, aniž bychom nějak zasáhli ostatní objekty,“ uvedl Vach.

Stržený dům byl spojen s dalším obytným domem, který výbuch a požár zasáhl jen částečně. Jeho obyvatelé však několik týdnů zůstávali mimo své domovy a čekali, až bude demolice vedlejšího objektu hotova. „Nyní už jsou všichni zpátky doma,“ řekl v pondělí starosta Lenory Antonín Chrapan.

Kvůli říjnovému neštěstí muselo být evakuováno 19 lidí. Lidé ze zničeného domu podle Chrapana přebývají většinou u příbuzných, jedna rodina už se přestěhovala do Prachatic a další bydlí v obecním bytě. Chrapan dodal, že nemovitost nevlastnila Lenora, a proto záleží na majitelích, jak s pozemkem, na němž dům stál, naloží.

„Náklady Jihočeského kraje na řešení výbuchu bytového domu v Lenoře jsou necelých 1,5 milionů korun. V této částce je statik, demolice s technickým dozorem a potom další věci jako provizorní zabednění,“ shrnul mluvčí Jihočeského kraje David Hocke.

Přesné příčiny neštěstí se stále zjišťují

Policisté a hasiči zjišťují přesné příčiny tragické události. Podle místních požár a výbuch úmyslně založil jeden z obyvatel domu, který v něm zemřel. Jeden ze zraněných zůstává stále ve vážném stavu v umělém spánku v pražské vinohradské nemocnici. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin, vyloučena ale není ani technická závada.

Firmu na demolici domu vybral v řízení Jihočeský kraj, který práce platí. Náklady na likvidaci objektu činí téměř milion korun.

Jihočeský kraj také uspořádal sbírku pro postižené obyvatele Lenory, z níž pro ně uvolnil více než půl milionu korun. Další sbírku uspořádala Lenora ve spolupráci s organizací ADRA. Touto cestou získali lidé více než 2,7 milionu korun. Peníze na pomoc lidem ze zbouraného domu se budou vybírat také při tradičním pečení v historické peci.