Muž, kvůli jehož chemikáliím evakuovali ulici v Brně, se bál, že ho někdo sleduje

Podle svědectví rodinné známé muž, kterého našli policisté minulý týden v Šámalově ulici v Brně mrtvého v bytě plném chemikálií, trpěl psychickými problémy dlouhodobě. S podezřením, že by mohl ublížit sobě nebo druhým, se žena už dříve obrátila na policii. Ta ale ze zákona nemohla nic dělat. O muži neměla záznam, který by nasvědčoval nebezpečnému chování.

V brněnské Šámalově ulici našla policie před týdnem v bytě mrtvého dvaačtyřicetiletého muže a kilogramy nebezpečných chemikálií. Pyrotechnici pracovali na místě přibližně den a půl. Z domu, ve kterém muž bydlel, a z nejbližšího okolí museli policisté evakuovat na pětasedmdesát lidí.

První výsledky vyšetřování ukázaly, že spáchal sebevraždu. České televizi se ozvala Alexandra Hiermanová, kamarádka, která dlouhodobě poukazovala na jeho psychické problémy z posledních let. „Když jsme se potkali, tak už mluvil o tom, že ho lidi sledují, že má pocit, že v práci má štěnice,“ popsala žena.

Poté, co od něj dostala dopis, rozhodla se obrátit na policii. Měla strach o něj i jeho matku, kterou měl tehdy v péči. „Už bylo vidět, že je psychicky úplně někde jinde. Věděla jsem, že tam vyloženě už byla taková nenávist,“ popsala Hiermanová.

Policie upozornila sociální odbor, víc dělat nemohla

Policie se případem od dubna zabývala. „Případ jsme prošetřili. V průběhu vyšetřování jsme zjistili v té rodině sociální problémy, takže jsme dali podnět na odbor sociálních věcí městské části Brno-Židenice,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Matka se dostala do péče jiných rodinných příslušníků. Policie ale ze zákona nemohla podniknout žádné další kroky. Muž u nich totiž neměl záznam, který by nasvědčoval nebezpečnému chování.

Ani lékaři nemají prostředky, jak psychicky nemocné hlídat

Stejně jako oni ani lékaři nemají žádné prostředky, aby mohli kontrolovat stav už třeba dříve léčených pacientů. „Psychiatr nemá žádné možnosti, jak zjistit, jestli ten člověk bere léky nebo nebere nebo že nepřišel na kontrolu, protože těch pacientů má opravdu mnoho. Často nemá ani žádnou sestru, kterou by měl v terénu,“ řekla psycholožka Oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice u sv. Anny Zuzana Spurná.

Přesto policisté i oslovení odborníci doporučují, aby lidé nezvyklé chování svých blízkých i sousedů raději vždy hlásili. Mohou tím často předejít vážným tragédiím, kdy psychicky nemocný člověk nemusí ublížit jen sobě.