Vánoční výzdobu dostaly tramvaje, trolejbus i autobus. Dopravní podniky se chystají na Ježíška

Zvyk vánočního zdobení tramvají se před několika lety dostal i do největších českých měst. Dopravní podniky Brna a Prahy ale postupně inspirují i jejich protějšky v menších sídlech. Letos se připojily Pardubice, kde ovšem tramvaje nejsou – a tak tam jezdí vánoční trolejbus. V Praze se potom dopravní podnik rozhodl kromě tramvaje ozdobit i autobus.

V zahraničí jezdí světly a jinými ozdobami „vylepšené“ především historické tramvajové vozy, v Česku jde touto cestou brněnský dopravní podnik, který tradičně vypravuje jako vánoční tramvaj svůj historický vůz T3, který je přes rok občas k vidění na retro lince 10. Tramvaj ozdobená svítícími motivy sněhových vloček a sněhuláků bude jezdit do 23. prosince po jednosměrném okruhu od hlavního nádraží přes náměstí Svobody, Českou a Malinovského náměstí zpět k hlavnímu nádraží.

Dopravní podnik upozornil, že v době, kdy bude v provozu vánoční tramvaj, nebudou přes náměstí Svobody jezdit pravidelné linky 4 a 9, které odkloní do Husovy ulice. Vánoční tramvaj bude jezdit sice denně, ale ne celodenně – v pracovní dny vyjede v 16 hodin, o víkendech v 11 hodin a do vozovny zatáhne po 21. hodině.

Brněnská vánoční tramvaj v roce 2018
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Praha naopak do vánočního hávu zdobí jednu ze zástupkyň nejnovějšího typu ve své flotile, tedy vůz 15T. Jezdit bude na pravidelných linkách číslo 5, 7, 9, 10, 12, 15, 16 a 20, a to až do 6. ledna. Bez cestujících, ale rovněž s vánoční světelnou výzdobou bude jezdit také mazací tramvaj.

Letos však pražský dopravní podnik připojí ještě jednu adventní novinku. V sobotu 7. prosince, kdy rozsvítí svoji vánoční tramvaj, se k ní připojí také vánoční autobus. „Novinkou, kterou jsme si letos pro lidi přichystali, je vánočně ozdobený retrobus DPP 3510,“ uvedla mluvčí městské firmy Aneta Řehková. Vánoční tramvaj, než se vydá na pravidelné linky, potom ještě sveze cestující ze střešovické vozovny na Špejchar, autobus potom vyrazí z vozovny po Chotkově silnici na Klárov a po nábřeží na Strossmayerovo náměstí.

Pražská vánoční tramvaj v roce 2018
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Jestliže Praha má vánoční tramvaj a ještě autobus, v Pardubicích se rozhodli letos vypravit do ulic vánoční trolejbus. Poprvé vyjel již minulý víkend a v provozu bude až do Tří králů. Podle pardubického dopravního podniku je možné setkat se s ním na všech městských trolejbusových linkách s výjimkou bohdanečské linky 3.

Pardubický dopravní podnik neskrývá hrdost na svůj letošní předvánoční počin, který podle něj „je svým způsobem unikát a jedná se minimálně o republikovou premiéru“.

Pardubický vánoční trolejbus
Zdroj: Dopravní podnik města Pardubic

Loni měly podobnou premiéru v Plzni, kde poprvé vyjela vánoční tramvaj a jezdí i letos. Stejně jako v Praze jde o jeden z nejnovějších typů městského vozového parku VarioLF2. Jezdit bude v pracovní dny na lince 3, od 16. prosince na lince 2, v sobotu vždy na lince 4 a v neděli na lince 1.

V Olomouci ozdobili jednu ze starších, ale stále běžně jezdících tramvají typu T3R.P. Podle mluvčí dopravního podniku Martiny Krčové bude jezdit zprvu na linkách 2 a 7, po 9. prosinci, kdy skončí výluka na trati na Novou ulici, se přesune na linky 2, 4 a 6.

Také v Mostě se vánoční tramvají stal rekonstruovaný vůz T3. Jezdit bude až do Tří králů po trase od nádraží na Velebudickou – v pracovní dny ve třičtvrtěhodinových intervalech, o víkendech v půlhodinových.

Mostecká vánoční tramvaj
Zdroj: DP Most