Břeclavská věznice se asi rozšíří do sousední městské knihovny. Stávající budova už nestačí

Naplněnost věznic na jižní Moravě ve většině případů překračuje 100 %, Vězeňská služba proto uvažuje o rozšíření některých stávajících prostor a ve hře je i výstavba prostor zcela nových. Například v Břeclavi se zvažuje rozšíření do prostor současné městské knihovny. Ve Znojme pak už finišuje výběr zhotovitele nové věznice pro 64 vězňů.

Břeclavská věznice má kapacitu 314 lidí, jenže současná obsazenost je 380 vězňů. Obsazenost přesahující sto procent byla impulzem pro Vězeňskou službu České republiky k rozšíření stávajících prostor. Nové zázemí by mohla věznice najít v budově městské knihovny. Ta je totiž na strategickém místě, vedle okresního soudu a jen pár metrů od věznice.

„Právě proběhlo jednání se zástupci místní vězeňské správy a okresního soudu. My na základě tohoto jednání odesíláme na ministerstvo spravedlnosti oficiální dopis, abychom zjistili, jestli tento už dříve deklarovaný zájem trvá,“ řekl místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (nez.).

Na případnou náhradu čtenářů vězni a strážnými vězeňské služby se chystá i ředitel knihovny Marek Uhlíř. „O zájmu ministerstva spravedlnosti jsem samozřejmě slyšel, protože tady pracovníci byli na prohlídce. Řešili jsme případné stěhování do areálu bývalého cukrovaru,“ řekl ředitel knihovny.

Břeclavské věznici před dvěma lety kapacitně ulevila rekonstrukce areálu v Poštorné, kde je místo pro dvě stovky odsouzených. Areál původně sloužil jako zařízení pro zadržování běženců, na přestavbě se podílelo přes třicet vězňů. K případnému dalšímu rozšiřování se vedení věznice v Břeclavi zatím nechtělo vyjadřovat.

Ve Znojmě vyroste nová vězeňská budova

S přeplněností se potýkají ale i další věznice v kraji. Například v Kuřimi vězni v posledních pěti letech obsadili i oddělení, která byla dříve kvůli nízkému počtu vězněných uzavřena. „Přeplněnost věznic je, nicméně není to nic, s čím bychom si v tuto chvíli neuměli poradit. Jsou samozřejmě možnosti, jakým způsobem s tím pracovat,“ řekla tisková mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Jednou z variant je i stavba věznic. Ve Znojmě v současnosti končí výběrové řízení na zhotovitele nové budovy. Ta bude mít kapacitu až šedesát čtyři míst.