Firma Unilin zruší výrobu podlah ve Vyškově. O práci přijde 170 lidí

Továrna na výrobu podlah, střešních, izolačních a nábytkových panelů firmy Unilin plánuje uzavřít výrobu ve Vyškově a přesunout ji do Malajsie. Slibuje si od toho větší efektivitu výroby. Bez práce se ocitne 170 lidí. Podnik svůj záměr již oznámil vyškovskému úřadu práce, výrobu chce ukončit do konce února příštího roku.

Firma Unilin působila ve Vyškově pouhých pět let, v roce 2014 koupila podlahářskou firmu Magnum Parket. V roce 2018 činily tržby podle výroční zprávy 497 milionů korun, o rok dříve 539 milionů, drtivá většina plynula ze zahraničí. Zisk se loni meziročně snížil z pěti milionů korun na jeden.

„Jsem si plně vědom dopadu tohoto plánu na zaměstnance v Česku, ale jsem přesvědčený, že toto je nejlepší cesta vpřed,“ uvedl prezident obchodní jednotky podlah Ruben Desmet. Podle výroční zprávy ve firmě pracovalo v posledních dvou letech přes dvě stě zaměstnanců, jejichž mzdy zůstaly loni na úrovni roku 2017. „Unilin má záměr uzavřít výrobu k únoru. Se zaměstnanci ukončí spolupráci k únoru či březnu v závislosti na jejich pozici,“ uvedla za firmu Tereza Urbancová.

Na Vyškovsku je nejnižší nezaměstnanost v kraji

Zaměstnanci z vyškovského Unilinu mají velkou šanci najít novou práci rychle. Vyškovský okres vykazuje v posledních letech nejnižší nezaměstnanost na jižní Moravě a prakticky zde chybí dostupná pracovní síla. Podle Úřadu práce ČR činil v říjnu podíl nezaměstnaných pouhých 1,9 procenta. 

„Největší zájem měly firmy o montážní a manipulační dělníky, dělníky do výroby, technické profese (CNC, obráběči), řidiče nebo pracovníky v gastronomii,“ uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Obecně podle ní platí, že úřady práce se zaměstnancům věnují ještě před propuštěním. Nabízejí profesní poradenství, případně rekvalifikační kurzy.

Belgická společnost Unilin má celosvětově pět tisíc zaměstnanců a dvacet závodů. Je součástí americké skupiny Mohawk Industries, která loni vykázala obrat přes čtyřicet miliard korun.