Nástupcem končící hejtmanky Vildumetzové má být její náměstek Kubis. Volba bude do konce roku

Na nového hejtmana Karlovarského kraje nominovalo ANO, které má nejpočetnější zastupitelský klub, nynějšího náměstka Petra Kubise (ANO). Koaliční strany zřejmě nebudou mít námitky. Oznámila to krajská předsedkyně hnutí Jana Mračková Vildumetzová, která hejtmanský úřad zastává nyní, ohlásila ale rezignaci. Volba jejího nástupce by se měla konat do konce roku.

Že Karlovarský kraj bude druhé volební období po sobě měnit hejtmana v jeho průběhu, je zřejmé již od počátku října, kdy Jana Mračková Vildumetzová předeslala, že z funkce ještě letos odejde kvůli těhotenství. Nyní začíná být zřejmé, kdo bude jejím nástupcem. ANO navrhlo Petra Kubise, nominaci již představilo svým koaličním partnerům – ODS, Pirátům a Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí (HNHRM).

„Koaliční partneři by se měli formálně do úterý vyjádřit, ale již při předešlých neformálních jednáních byla jeho nominace podporovaná,“ uvedla Mračková Vildumetzová.

Změna ve vedení Karlovarského kraje se odehraje před koncem roku. Volba nového hejtmana by mohla proběhnout na jedné ze dvou nadcházejících schůzí zastupitelstva – 11. listopadu nebo 16. prosince. Končící hejtmanka chce o svém nástupci ještě jednat i s opozicí.

„Chceme kandidáta představit opozičním zastupitelům. Osobně bych ale ráda, kdyby volba proběhla už v listopadu s tím, že termín nástupu do funkce by byl zřejmě v prosinci,“ upřesnila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Petr Kubis má jako náměstek hejtmanky na starost oblast sociálních věcí. Působí současně i v komunální politice, je radním v Sokolově. Dříve ve městech velel městské policii. Předtím pracoval u republikové policie, jejíž akademii také absolvoval.

„Věřím, že bude dobrým hejtmanem našeho kraje. Budu mu samozřejmě pomáhat, jak jsem avizovala, ráda bych zůstala v radě kraje v pozici neuvolněné náměstkyně pro oblast financí a pro jednání s centrálními orgány veřejné správy. Pokud mi to zdravotní stav dovolí, předám
hejtmanství ke konci roku,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.

Že skončí v čele kraje, oznámila karlovarská hejtmanka 4. října. Odejít by měla také z čela Asociace krajů. Ponechá si však poslanecký mandát.

Nominant ANO na hejtmana Karlovarského kraje se narodil v roce 1968 v Sokolově. Absolvoval Policejní akademii a mezi lety 1987 a 2008 pracoval u republikové policie. Zprvu byl hlídkovým policistou, později kriminalistou. V roce 2007 byl vyhlášen policistou roku v kategorii velitelů.

Když řady policejního sboru opustil, krátce pracoval na plzeňském magistrátu jako vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality. Již v roce 2009 ale odešel do rodného Sokolova, kde převzal velení městské policie.

Do politiky vstoupil v roce 2014, kdy kandidoval jako nestraník za ANO do sokolovského zastupitelstva. Uspěl, stal se nejen zastupitelem, ale i radním a v této funkci byl pověřen řízením městské policie. O dva roky později kandidoval za ANO i do krajského zastupitelstva a také zde uspěl a stal se i náměstkem hejtmanky. Na starost dostal oblast sociálních věcí.

V současnosti je Petr Kubis členem hnutí ANO a předsedou oblastní organizace na Sokolovsku.

Petr Kubis
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK