Staronový rybník za dva miliony pomůže perlorodce říční. Veřejnost ho nikdy neuvidí

Události: Nový rybník ve vojenském újezdu (zdroj: ČT24)

Na mapě Šumavy se po zhruba 80 letech znovu objevil Pucheřský rybník. Bude zadržovat vodu pro okolní lesy a zároveň pomáhat kriticky ohroženým druhům. Obnova rybníka stála dva miliony korun. Veřejnost ale nádrž na vlastní oči nikdy neuvidí. Ukrývá se totiž ve vojenském újezdě Boletice, kam je vstup přísně zakázán.

„Kapacita vody, kterou dokáže tento rybník zadržet, bude kolem čtyř tisíc kubíků,“ popisuje ředitel Vojenských lesů a statků ČR Horní Planá Michal Frnoch. Hráz po mnoha letech stojí na jednom z přítoků řeky Blanice v šumavských kopcích.

Stavba v místě byla složitá. Firma tu mohla pracovat pouze ve dnech, kdy v újezdu utichly zbraně. Technika se tu musela pohybovat opatrně i kvůli kriticky ohroženému druhu mlže. Řeka Blanice je totiž domovem největší populace perlorodek ve střední Evropě.

Právě perlorodce říční, která se dožívá až 150 let, má staronový rybník pomáhat, mimo jiné dostatkem vody a také pestřejším výběrem potravy, jejž podporují meandry s vodními rostlinami. Frnoch potvrzuje, že takzvaný potravní prvek vznikl úmyslně, s účelem perlorodku podpořit.

Za poslední čtyři roky státní Vojenské lesy investovaly 100 milionů korun na obnovu staveb, které zadržují vodu v krajině. Podařilo se to zatím na 40 různých místech po celé republice. „Jde o malá vodní díla, většinou malé rybníčky, malé vodní nádrže, ale také napajedla nebo lesní tůně a podobně,“ líčí mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona.

Přímo v Boleticích by se měl obnovy dočkat i další historický rybník, stavba by měla začít příští rok.