Žlaby, polder, rybník. V Přísnoticích na Brněnsku budují systém, který vrátí vodu do půdy

Události: V Přísnoticích na Brněnsku budují systém, který vrátí vodu do půdy (zdroj: ČT24)

Po deštivém květnu přicházejí nerovnoměrné srážky a často i bouřky, místy se vrací sucho. I proto už čtyřicet obcí využilo státní program Velká dešťovka, kde je k dispozici miliarda korun a o peníze je možné žádat celý rok. Opatření k zadržení vody teď budují třeba v Přísnoticích na Brněnsku.

Málo vody, vysušená půda a déšť, který se nestihne vsáknout a odteče – to trápí celou Moravu. V Přísnoticích proto začali už letos v únoru budovat systém, který to, co naprší, v obci dokáže udržet.

„Z celých ploch steče voda žlábky k šachtě,“ popisuje systém starosta Přísnotic Zdeněk Mahovský (ODS). Za obecním kostelem je polder a vedle něj, mezi vrbami pod zemí, nádrž o objemu 15 kubíků.

„Až se nádrž naplní, začne to přetékat do polderu za kostelem. A jakmile se i ten polder naplní, třeba při velkém přívalu, tak kousek odsud je šachta, voda přepadne do šachty a odteče do rybníka. V podstatě si v obci vodu pořád udržíme,“ shrnuje starosta.

Vodu, která se nevsákne, tak dostanou do půdy jinak – zaléváním. Za poslední dva roky totiž v obci klesla hladina podzemní vody o metr. Při nedávném přívalovém dešti už zařízení vyzkoušeli: voda se vylila i do polderu a do odpoledne se všechna vsákla.

Systém, který začali v Přísnoticích stavět v únoru, bude hotový až koncem roku. Stát bude celkem víc než 6,5 milionu korun, obec ale zaplatí jen milion. Získala totiž dotace. O další chce ještě požádat – v plánu je rekonstrukce ulice, kde má vzniknout silnice s parkovacími místy tvořená plně propustnými bloky.

Sucho se vrátilo do české krajiny znovu se začátkem června. Podle portálu InterSucho panovalo v neděli sucho na více než třetině území, na další víc než čtvrtině české půdy se sucho začínalo objevovat.