Založil jsem Likérku Drak, tvrdí Radek Březina

Olomouc – Likérku Drak jsem založil, ale víc k ní neřeknu, uvedl dnes u olomouckého krajského soudu podnikatel a údajný šéf lihové mafie Radek Březina. Opakovaně taky uvedl, že zásadní podíl na trestné činnosti měl jeho spolupracovník Lubomír Kaláč. Radek Březina druhým dnem pokračuje se svojí rozsáhlou výpovědí, už včera přiznal, že byl hlavním organizátorem nelegálních obchodů s lihem. Od roku 1998 měla skupina kolem Březiny připravit stát na daních o rekordních 6,7 miliardy korun.

„Likérku Drak jsem založil už v roce 2003, ale víc k ní nikdy neřeknu. Uškodil bych lidem, kteří v ní a tedy i pro mne pracovali. Já jsem celý život žil čestně, i když vy to možná vnímáte jinak. Ale kdybych měl svou výpovědí poslat do vězení dalších 20 lidí a rozbít jejich rodiny, tak to udělat nemohu. Nebudu o nich mluvit proto, ani odpovídat na otázky,“ řekl soudu Radek Březina v souvislosti se zmínkou o podezření celníků na nelegální činnost likérky Drak v roce 2005.

Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga naopak letos v květnu odmítl, že by likérka obchodovala s nelegálním lihem a on byl jako jednatel Draku jen bílým koněm Radka Březiny. Čaniga se u soudu bránil, že zná Březinu jako obchodního partnera a své podnikání měl prý vždy v pořádku.

Stejně jako včera i dnes Radek Březina velmi podrobně popisoval své nelegální obchody. O své činnosti si prý vedl podrobné záznamy, podle svých slov je ale vyhodil. Soudu dnes taky přiznal, že chtěl ve Stojčíně vybudovat tajný podzemní lihovar. K tomu ale nakonec nedošlo, ve Stojčíně vznikl jen tajný sklad lihu. Soud dnes chtěl původně vyslechnout i další svědky, protože ale Radek Březina bude zřejmě spontánně vypovídat celý den, na další obžalované už nejspíš nedojde.

Březina ukázal na Lubomíra Kaláče

Březina dnes u soudu několikrát zdůraznil, že podle něj měl mít zásadní podíl na trestné činnosti jeho tehdejší spolupracovník Lubomír Kaláč. Ten podle něj vydával příkazy a měl na starosti tajné sklady lihu. „Starat se měl jednoznačně jenom Kaláč. On chtěl práci, chtěl peníze. On se k těm lidem choval jako majitel, vydával jim příkazy,“ opakoval často u soudu Březina. Stejně tak znovu opakoval, že bratra Tomáše se do nelegálních obchodů snažil zatahovat co nejméně.

Kaláčův obhájce to označil za mstu, jeho klient prý odkryl rozsáhlé nelegální obchody s lihem jako první. Získal za to také status spolupracujícího obviněného a na rozdíl od Radka Březiny mu hrozí mírnější trest. „Březina přizpůsobuje svou výpověď tomu, aby ochránil svého bratra Tomáše. Ten přitom v přípravném řízení sám řekl, že se podílel na trestné činnosti, všem kontroloval výplaty. A z této výpovědi naopak vyplývá, že vše organizoval a vykonal Kaláč, to je nesmysl. Vyloženě se mu chce mstít za to, že to práskl. My jsme se stali spolupracujícími již na jaře roku 2013 a až po roce, kdy si to vyhodnotili, požádal o status spolupracujícího i Tomáš Březina,“ řekl obhájce Jaromír Kaláč.

Březina dnes taky popřel, že by při denaturaci lihu uplácel celníky. „Nebyli podplacení, to říkám jednoznačně. Dělil jsem je na dobré a špatné. Když přišel celník špatný – takový, co byl nový nebo do něčeho ryl – tak jsme udělali denaturaci lihu oficiální. Když přišli dobří, co kontrolovali jen rutinně, tak jsme dělali denaturaci fingovanou,“ řekl Březina.

Co zaznělo první den soudu?

  • „Já jsem byl hlava, celé jsem to řídil. Líh byl můj. Vše jsem nechal vybudovat já, bylo to na můj příkaz.“ Březina tak soudu přiznal, že byl hlavou skupiny, která vešla ve známost pod označením „lihová mafie“.
  • „Každý z obžalovaných na tom nese nějakou vinu, kromě Pantlíka. Ten byl najat na oficiální práci jako manažer nemovitosti, nikdy jsem mu žádnou nelegální činnost nedával a ani se o tom nezmiňoval.“ Obžalovaný Tomáš Pantlík se zpovídá jen v kauze tajných skladů, z krácení daní obžalován není.
  • Radek Březina odmítl uvést jména odběratelů nelegálního lihu: „Mí zákazníci mi věřili, nikdy bych to neudělal, vnitřně bych to nedokázal, byť bych si s tím u soudu pomohl.“
  • Březina popsal i nehodu jednoho ze svých zaměstnanců. „Byl opilý, spadl do vařící vody, zamotal se do plachty a nemohl vylézt. Uvařil se tam. Policii jsme zavolat hned nemohli, všechny by nás zavřeli. Zavolali jsme ji až další den v noci.“ Tragédie se stala v roce 2000 při filtraci lihu v Ostravě v Mariánských Horách - více čtěte zde.

Z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daní viní obžaloba pět mužů. Jsou mezi nimi jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík, správce nemovitostí Ivan Kovářík, Václav David, který se údajně podílel na navážení nelegálního lihu do ukrytých nádrží, skladník Rostislav Hanulík a právě Lubomír Kaláč, který byl nejen blízkým spolupracovníkem Radka Březiny a hlavním řidičem. Bratři Radek a Tomáš Březinovi jsou navíc obžalováni ze skrývání zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně a ve Valašském Meziříčí, z téhož se zodpovídá i Tomáš Pantlík. Tomáš Březina a Lubomír Kaláč mají status spolupracujícího obviněného. Mužům hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců.

Kauza je mimořádná svým rozsahem. Škodu žalobce vyčíslil na 6,7 miliardy korun, stát na daních tratil celkem 15 let. Nejvíc to bylo podle Březiny v letech 2004 až 2005. Podle obžaloby skupina čistila skoro jeden a půl milionu litrů technického lihu, který pak používala na výrobu nezdaněných alkoholických nápojů. Obchodovala také minimálně s jednadvaceti miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývala v tajných úložištích. Hlavou těchto obchodů má být právě 44letý Radek Březina. Tato trestná činnost vyšla najevo v souvislosti s metanolovou kauzou, kdy v Česku kvůli pančovanému alkoholu zemřelo několik desítek lidí. Se sérií otrav ale Březina neměl nic společného. Tzv. lihové mafii se věnovali i Reportéři ČT - podívejte se na reportáž.