Na Znojemsku se srazil vlak s osobním autem, zemřeli dva mladí lidé

V Šanově u Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku se v úterý ráno střetl vlak jedoucí ze Znojma do Břeclavi s osobním automobilem. Dva lidé zemřeli. Provoz na trati byl šest hodin zastaven. Nehodu vyšetřuje Drážní inspekce a Policie ČR.

Tragická nehoda se stala na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. Záchranná služba na místo vyslala sanitku i vrtulník, který ale následně odvolala.

„Dva lidé zemřeli ještě před naším příjezdem. Podlehli následkům vážných a devastujících zranění,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Doplnila, že další zdravotnické posádky mají v péči rodinné příslušníky obětí nehody kvůli akutní stresové reakci.

„Na místě je i policie, která tragický střet vyšetřuje,“ dodal mluvčí policie Bohumil Malášek. Ve vlaku bylo podle něj dvanáct cestujících a obsluha. 

Provoz na trati byl zastaven asi do půl druhé odpoledne, omezení se dotklo několika regionálních vlaků. České dráhy v úseku Hrušovany nad Jevišovkou, Šanov a Božice u Znojma zavedly náhradní autobusovou dopravu. Problémy v silniční dopravě podle policie vzhledem k málo frekventované komunikaci nevznikly.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že vlak tlačil osobní vůz asi dvě stě padesát metrů až do stanice Hrušovany nad Jevišovkou. „Při šetření na místě mimořádné události a podle rozboru záznamu zabezpečovacího zařízení byla světla na přejezdu v době nehody v činnosti,“ uvedl Drápal. Doplnil, že materiální škoda byla celkově odhadnuta na víc než čtvrt milionu korun.

Podle statistiky Drážní inspekce letos do konce srpna na přejezdech zahynulo dvacet šest lidí, zatímco během stejného období loňského roku jednadvacet lidí. Za celý loňský rok bylo třiatřicet mrtvých. Na železničních drahách bylo letos do konce srpna usmrceno sto čtyřicet devět lidí, loni za stejné období sto jednačtyřicet mrtvých. Nejtragičtější letošní nehoda na přejezdu se stala v červenci v Černožicích na Hradecku, kde zemřela čtyřčlenná rodina cestující v osobním autě.