Otevření památníku Jana Palacha se odkládá na 9. říjen

Otevření památníku Jana Palacha ve Všetatech se opět odkládá. Národní muzeum ho definitivně otevře až ve středu 9. října 2019. České televizi to potvrdila mluvčí muzea Lenka Boučková. Podle ní byl devátý říjnový den zvolen kvůli časovým možnostem hostů. Památník měl být původně otevřen už 21. srpna, pak se termín posunul na poslední zářijový víkend.

Ani druhý termín se nestihne. „Datum 9. října bylo zvoleno kvůli sladění programů významných hostů, které Národní muzeum plánuje na otevření památníku pozvat,“ řekla ČT mluvčí Národního muzea Lenka Boučková.

Podle Boučkové uvidí návštěvníci kromě památníku také expozici věnovanou samotnému Palachovi nebo třeba posmrtnou masku od sochaře Olbrama Zoubka. „Expozice je v přistavěné stavbě vedle památníku. V jejím rámci se bude také promítat dokument o Janu Palachovi od Olgy Sommerové,“ dodává Boučková.

Původně se památník měl zpřístupnit 21. srpna. Kvůli nedokončeným stavebním pracím se ale termín zpozdil. „První fáze byla taková, že bylo obtížné sehnat firmu, která by to zrealizovala. Dále nám to komplikovaly dodací lhůty na technologicky náročné věci a i třeba pivotové dveře, které tam budou, bylo těžké udělat,“ vysvětluje František Laudát z ředitelství Národního muzea.

Jan Palach se upálil v lednu 1969 na protest proti smíření lidí s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy. V Praze jeho čin připomínají dvě pamětní desky. Jedna je na Václavském náměstí, druhá na zdi Filozofické fakulty na Palachově náměstí. Hrob má Palach na Olšanech.