Cirkus bude. Brňané sice v anketě řekli, že žádný nechtějí, teď však představení vyprodali

Události: Brněný spor o cirkus (zdroj: ČT24)

Na pozemcích městské části Brno-jih stojí už dva týdny cirkusový stan. Radnice je pronajala navzdory doporučení vedení města Brna, které si pronajímání pozemků cirkusům se zvířaty nepřeje. V létě město uspořádalo anketu, ve které se proti cirkusům vyslovilo téměř 80 procent hlasujících.

Uplynulý víkend navštívily cirkus Jo-Joo v Brně tři tisíce lidí. Představení jsou na celý měsíc vyprodaná. Pronájem pozemku ale nebyl samozřejmý. Brněnské městské části dostaly od vedení města v létě doporučení, aby už pozemky manéžím s divokými zvířaty nepronajímaly. Zhruba tisíc pět set Brňanů se totiž v anketě vyslovilo proti cirkusům.

„Je to skutečně postoj občanů. Já se domnívám, že i tento výsledek, ve kterém hlasovalo zhruba dva tisíce lidí, by městské části respektovat měly,“ řekl náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný (Piráti).

Starosta: pozemky v Komárově jsou určené k tomu, aby vydělávaly

Brno-jih, na jehož ploše teď šapitó stojí, se ale doporučením magistrátu řídit nechce. „Oni se o ta zvířata starají jako o členy své rodiny, takže já v tom absolutně nevidím žádný problém,“ zastal se cirkusu tamní starosta Josef Haluza (ČSSD). Dodal, že městská část areál budovala právě s tím, že se tam takové aktivity budou konat. „Musíme se chovat jako správní hospodáři,“ podotkl.

Joo: Veterináři k nám chodí pravidelně na kontrolu

Argumenty ochránců zvířat, kteří kritizují drezuru nebo nedostatek místa pro šelmy, odmítají i principálové. „Od rána do večera jsou výběhy veřejnosti přístupné, aby se lidé přišli podívat na vlastní oči, jak zvířata žijí a jak se o ně staráme,“ řekl jednatel cirkusu Patrik Joo. „Pravidelně k nám chodí veterináři na kontrolu a žádné problémy nemáme,“ doplnil principál Jaromír Joo. Podle něj právě zvířata lákají do cirkusu nejvíc lidí.

Velkých pozemků, které jsou vhodné pro pronájem cirkusům, je v Brně jen několik. Šapitó se proto často stavějí také na soukromých plochách. Na ty se regulace nevztahují. U městských pozemků by magistrát mohl pronájem zakázat vyhláškou, o takto přísných opatřeních ale teď neuvažuje.

Pozemky cirkusům už nepronajímají ve Znojmě nebo Slavkově

Své pozemky přestalo pronajímat cirkusům už několik měst, například Znojmo, Zábřeh na Šumpersku nebo Slavkov u Brna. Podobný zákaz požadují i lidé v Táboře a petici na toto téma podepisují obyvatelé Jaroměře na Náchodsku.

Zákon v Česku zakazuje drezuru pouze u některých zvířat, jde o opice, ploutvonožce, kytovce, nosorožce, hrochy a žirafy. Chystaná novela zákona o ochraně zvířat by navíc zakázala také cvičení delfínů a nově narozených slonů. Ochránci zvířat ale usilují o plošný zákaz drezury všech divokých zvířat, jak je tomu v sousedním Rakousku, Chorvatsku nebo Slovinsku. Nově ho má od září i Slovensko.

Ministerstvo zemědělství zpočátku úplný zákaz vystupování divokých zvířat v cirkusech navrhovalo, ve sněmovně návrh neměl dostatečnou podporu. Podle průzkumu, který letos v březnu provedla agentura STEM/MARK, většině Čechů vystupování zvířat v cirkusech nevadí. Jsou ale pro to, aby se zacházení se zvířaty přísně kontrolovalo.