Červený kostel byl skladištěm knih. Do dvou let ho kraj opraví, otevře se však už tento týden

Olomoucký kraj letos zahájí dlouho plánovanou rekonstrukci červeného kostela na třídě Svobody v centru Olomouce. Ten skoro šedesát let sloužil jako sklad knih tamní Vědecké knihovny a veřejnosti byl nepřístupný. Oprava za zhruba 130 milionů korun by měla trvat dva roky. Poprvé se však kostel otevře lidem už v tomto týdnu v rámci Dnů evropského dědictví.

„Červený kostel bude rekonstruován a bude u něj vybudována přístavba. Chtěli bychom, aby sloužil nejen knihovně, ale i pro různé kulturní a společenské akce,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Po opravě bude mít kostel kapacitu dvě stě míst a sloužit bude i jako informační centrum Olomouckého kraje.

Hejtmanství v tuto chvíli připravuje výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce, kterou bude financovat kraj. Práce by měly začít ještě do konce letošního roku a trvat budou celkem dva roky. 

Oprava by měla stát 100 až 130 milionů korun. „Předpokládáme, že výběrovým řízením se nám podaří částku lehce snížit. Hlavně nám jde o to, aby stavba byla provedena velice kvalitně a aby lidé měli přístup do nově zrekonstruovaných prostor co nejdříve,“ dodal hejtman.

Nevyhovující sklad pro knihy

Červený kostel z roku 1903 byl od poloviny padesátých let minulého století využíván jako sklad knih Vědecké knihovny v Olomouci. Ta je příjemcem celostátního povinného výtisku monografií a periodik a každý rok dostane zhruba třicet tisíc svazků. Knihy ukládala prakticky kdekoliv – nejen v odsvěceném kostele, ale i na dalších místech v Olomouci. 

Prostory v červeném kostele byly nevyhovující, knihy byly vystaveny výkyvům teplot, prachu nebo vlhkosti. Jeden a čtvrt milionu knih se letos v březnu začalo stěhovat do nového depozitáře Vědecké knihovny.

„Knihy se stěhují celkem ze šesti budov po celém městě, přičemž největší část je z prostor, které jsou pronajaté, což je pro knihovnu finanční zátěž,“ řekl už dříve zástupce ředitelky Miloš Korhoň. 

Nový depozitář Vědecké knihovny Olomouc
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Nový depozitář knihovny stál 123 milionů korun. V klimatizovaných prostorách je k dispozici v policích čtyřicet tisíc metrů. V budově je také knihárna, restaurátorská dílna a digitalizační oddělení. 

I když má být oprava červeného kostela hotová až za dva roky, poprvé se lidem otevře už v tomto týdnu. Olomouc kostel zpřístupní spolu s dalšími desítkami památek v rámci Dnů evropského dědictví, které se budou konat až do neděle 8. září. 

  • Evangelickému kostelu s 55 metrů vysokou věží se v Olomouci říká červený kostel. Projekt vypracoval v roce 1898 stavitel Franz Böhm a následně ho zjednodušil a upravil německý architekt Max Löw. 
  • Základní kámen kostela byl zasazen 17. května 1901 a stavba byla dokončena o rok později. 
  • Od roku 1919 ho využívala německá evangelická církev. Po druhé světové válce připadl státu. Českobratrská církev evangelická ho používala až do roku 1960, kdy připadl Vědecké knihovně jako sklad knih.