Po vzoru ostravské MHD nezaplatí lidé v příměstských autobusech víc, než je cena celodenní jízdenky

Cestující v příměstských autobusech na severní Moravě a ve Slezsku zaplatí při bezkontaktní platbě nanejvýš částku, která odpovídá celodenní jízdence. Tento systém funguje už v ostravské MHD, kde je denní maximum osmdesát korun. Koordinátor Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje (KODIS) zavádí novinky i na dopravní kartě ODIS. Původně jsme nesprávně uvedli, že novinkou v příměstských autobusech budou bezkontaktní platby.

Bezkontaktní platby bankovní kartou v příměstských autobusech už fungují u několika dopravců, kteří autobusovou dopravu v Moravskoslezském kraji zajišťují. Zastropování ceny jízdného chce KODIS zavést už od září tohoto roku, a to na trase Ostrava–Havířov. 

Podobný systém funguje už tři roky v ostravských tramvajích, trolejbusech a autobusech. Každé vozidlo MHD má terminály, na které cestující pouze přiloží platební kartu a v tu chvíli mají platnou jízdenku. Systém si však za den nestáhne z účtu víc než osmdesát korun, což je cena celodenní jízdenky. 

Inteligentní systém při placení jízdného bankovní kartou bude KODIS postupně zavádět i u dalších dopravců. Podle platného tarifu je cena celodenní jízdenky dvě stě korun. 

Podle jednatele KODIS Aleše Stejskala byl systém úhrady jízdného kartou od začátku koncipován celokrajsky, v prvopočátku byl však technicky připraven jenom ostravský dopravní podnik. „Teď bychom chtěli pokračovat v původním záměru a přidávat dopravce, kteří zabezpečují příměstskou dopravu,“ řekl.

Podle hejtmanova náměstka Jakuba Unucky (ODS) funguje systém odbavení cestujících pomocí bankovní karty spolu s dynamickým výpočtem nejvýhodnější ceny jízdného podle počtu a délky jízd s garancí maximální platby jenom v Londýně a právě v Ostravě.

Kartou i ve vlaku?

Moravskoslezský kraj plánuje, že by zavedl bezkontaktní platby i na regionální železnici. „Samozřejmě velkým hráčem je poskytovatel dopravy, a to jsou České dráhy, takže já pevně věřím, že se dohodneme,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). České dráhy předpokládají, že možnost platby kartou prostřednictvím mobilního terminálu bude ve všech vlacích dostupná už během příštího roku. 

Možnost odložit jednu kartu budou mít od srpna studenti Vysoké školy báňské v Ostravě. „Benefitem je to, že student nemusí žádat o ODIS kartu, ale má ji rovnou na naší studentské průkazce,“ řekl ředitel Centra informačních služeb školy Michal Sláma. Standardní karta školy má nově na zadní straně informaci, že patří do systému ODIS. V Česku je to první takový příklad spolupráce dopravního podniku s univerzitou.