Vlčí smečka z Beskyd a Javorníků přivedla na svět sedm mláďat. Pokud přežije polovina, bude to úspěch

Vlčí smečka, která se pohybuje v Beskydech a Javorníkách, letos přivedla na svět sedm vlčat. Narození mláďat je úspěchem zejména proto, že počet vlků je v této oblasti velmi nízký. Je to navíc poprvé, co se podařilo rozmnožení vlků v této oblasti zdokumentovat, a to od jejich návratu v 90. letech minulého století.

Na území českého a slovenského pomezí v Beskydech a Javorníkách se v poslední době pohybovala pravděpodobně tříčlenná smečka vlků. Samci a samici se teď podle ochránců přírody podařilo přivést na svět sedm vlčat.

„Pokud přežije polovina, bývá to pro smečku úspěch,“ řekl koordinátor monitoringu velkých šelem v Beskydech Michal Bojda. Ochránci přírody teď budou smečku sledovat. „Jsme rádi, že se nám po několika desítkách let, kdy se vlci na česko-slovenském pomezí vyskytovali spíše jen přechodně, konečně podařilo potvrdit rozmnožování těchto šelem,“ dodal.

Prokázané úspěšné rozmnožování vlků v této okrajové části Karpat je významné také proto, že početní stavy vlka obecného jsou zde dlouhodobě velmi nízké. Ochrana velkých šelem se neobejde bez trvalé mezinárodní spolupráce.
Dana Bartošová
CHKO Beskydy

Pozor na vlky, rysy i medvědy

Lidé, kteří žijí na horských samotách v Beskydech, by podle Dany Bartošové z CHKO Beskydy měli zejména v noci řádně zabezpečovat své ovce, kozy a telata, a předcházet tak konfliktním situacím. Toto doporučení platí i s ohledem na to, že se v Beskydech daří i rysům.

Už pošesté má mláďata devítiletá samice rysa Draža a poprvé rysice Lucka. Další mladé má aktuálně i devítiletá samice Heřmína, kterou odborníci sledují pomocí GPS telemetrie. Chráněná krajinná oblast Beskydy je tak jediným místem v České republice, kde se trvale vyskytují všechny tři druhy velkých šelem – vlci, medvědi a rysi.