Ušetří pitnou vodu i peníze. Ke kropení sportovišť brněnská škola využije dešťovku

Městská část Brno-Bohunice chce zachytávat srážkovou vodu, která dopadá na střechu místní školy, a dál ji využívat například ke kropení sportovišť. Radnice vodu efektivně využije a ulehčí i svému rozpočtu. Za spotřebu pitné vody na kropení a za odvod dešťovky do kanalizace zaplatí v současné době zhruba dvě stě tisíc korun ročně.

Základní školu Arménská v Brně-Bohunicích navštěvuje ve školním roce šest set žáků. Z areálu je potřeba odvádět velké množství dešťové vody. „Budovy školy a tělocvičny, to jsou tisíce metrů čtverečních plochy střechy. Veškerá dešťová voda, která z budov steče, se musí odvádět do kanalizace, a to je samozřejmě velká škoda,“ řekl bohunický starosta Antonín Crha (KDU-ČSL).

Nejen že voda skončí v nedaleké říčce Leskavě takřka bez využití, za její odvod musí navíc městská část platit brněnským vodárnám a kanalizacím, protože jde o veřejnou budovu.

„Částka, kterou musí náš odběratel zaplatit, se stanovuje buď pomocí měřidel, nebo ve většině případů výpočtem. Metodiku výpočtu určuje vyhláška,“ vysvětlila mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. V případě školy Arménská při srážkovém úhrnu 550 mililitrů na metr čtvereční za rok musí městská část platit téměř 160 tisíc korun ročně.

Vedle budovy tělocvičny by chtěl starosta městské části dešťovou kanalizaci přerušit a na stejném místě vybudovat akumulační nádrž. Městská část by ušetřila, a to hned dvakrát: jak za odvod dešťové vody, tak za používání pitné.

„Máme v areálu tři tenisové kurty a ještě k tomu zahradu. Kurty zaléváme pitnou vodou, za kterou platíme 36 tisíc korun ročně,“ spočítal starosta, který už zadal studii na vybudování nádrže odborníkům. S opatřením by mu pak mohla pomoci dotace z programu Dešťovka ministerstva životního prostředí.