Peníze na podzemní nádrže či zelené střechy. Z programu dešťovka rozdělí stát miliardu

Brífink po jednání Národní koalice pro boj se suchem (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí v pondělí vypsalo výzvu na projekty takzvané velké dešťovky pro obce, ve které je k dispozici miliarda korun. Radnice mohou o tyto peníze žádat například na výstavbu velké nádrže pod komunikacemi, dotace slouží i pro výstavbu zelených střech. Ministerstvo tak chce podpořit lepší zacházení se srážkovou vodou, uvedl na brífinku ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po jednání Národní koalice pro boj se suchem.

Podle údajů ministerstva si obce z programu velká dešťovka dosud zažádaly o více než 60 milionů korun. Teď mají k dispozici další miliardu poskytovanou z evropských fondů. Obce mohou peníze využít také na výměnu nepropustných povrchů na propustné, aby se voda dešťová mohla vsakovat. K tomu slouží i odvodňování parkovišť do zasakovacích pásů.

Ministerstvo chystá nový výzkumný program za čtyři miliardy

  • Nádrže v Česku jsou momentálně naplněny zhruba z 80 %. To je podle ministra zemědělství Miroslava Tomana zhruba o 10 % méně, než byl stav v loňském roce. Nádrže si podle něj nechávají zásobní prostor, aby dokázaly zachytit velké množství vody, která je uložena ve sněhu na horách. Celkem je podle odhadů ve sněhu zachyceno 3,5 miliardy m3 vody.

Ministerstvo životního prostředí také připravilo sedmiletý výzkumný program Prostředí pro život, který podpoří zhruba čtyřmi miliardami korun. Asi polovina z této částky je vyčleněna na výzkum v oblasti boje se suchem. Program má ale celkem šest tematických priorit. První veřejné soutěže by měly být vyhlášeny do poloviny roku 2019.

„Nemáme ještě specifikované konkrétní projekty, ale bude to do všech oblastí, které si lze v boji se suchem představit. Od předpovědního systému hydrometeorologie přes konkrétní opatření typu umělé infiltrace, zadržování vody v krajině, využití srážkových vod. Je to celá skupina oblastí. Program je nový, ještě není schválený,“ podotkl ministr Brabec s tím, že by měl být návrh brzy předložen vládě.

Úřad na letošní rok plánuje také realizaci dvou pilotních projektů umělé infiltrace. „Zjednodušeně řečeno, využíváme toho, že ve chvíli, kdy je vody hodně v povrchových tocích, ji účelově čerpáme a necháme ji zasakovat do podzemí, kde ji potom máme jako v pomyslné kasičce a můžeme ji použít, až ji budeme potřebovat,“ vysvětlil Brabec.

Dešťovka pro domácnosti: Dosud bylo schváleno 3700 projektů

Celkově podle Brabce ministerstvo uskutečnilo během 1,5 roku takřka 320 projektů, díky nimž získalo nové zdroje pitné vody necelých 150 tisíc lidí. Dotace byly určeny například na prohloubení studní či výstavbu nových vrtů.

Na boj se suchem cílí také pokračující program dešťovka pro domácnosti, ze kterého ministerstvo podporuje zakoupení a instalaci nádrží na shromažďování dešťové vody určené k zalévání nebo splachování či systémy na přečištění vody. Resort dosud schválil přes 3700 projektů za necelých 170 milionů korun.

Vedle toho šlo za posledních pět let více než sedm miliard do projektů na zadržení vody v krajině. Jde o stovky rybníků, tůní, mokřadů či úpravu vodních toků. Pro letošní rok jsou vyčleněny další dvě miliardy, v roce 2020 by měla být částka podobná.