Policisté při zásahu v Dražůvkách, při kterém zemřel místostarosta obce, postupovali podle inspekce správně

Postup hlídky při střelbě v Dražůvkách na Hodonínsku byl podle policejní inspekce v pořádku. Šetření květnové tragédie uzavřela v těchto dnech. Na místě zemřel kromě útočníka i místostarosta obce, který policii při návštěvě jeho domácnosti asistoval jako takzvaná nezúčastněná osoba.

Tragická událost se v Dražůvkách stala letos 24. května. Policie vyjela spolu s místostarostou obce k domu jednoho z místních obyvatel řešit spor mezi sousedy o studnu. Majitel domu byl zabarikádovaný uvnitř, pak se ozvalo několik výstřelů. Muž zastřelil místostarostu a pak sebe.

Ani policisté nepočítali s tím, že by se zásah mohl zvrhnout v tragédii. „Policisté šli řešit sousedský spor. Muž, který následně střílel, byl dosud bezúhonný občan. Nevlastnil legálně drženou střelnou zbraň. Během výzvy před vstupem do domu zazněl bez varování výstřel,“ řekl v květnu novinářům mluvčí Pavel Šváb.

Místostarosta obce měl podle starostky velkou rodinu, děti a vnoučata. „Je to velká ztráta pro rodinu, které samozřejmě nabídneme veškerou pomoc, ale i pro obec. Pan místostarosta byl velmi aktivní a oblíbený,“ řekla starostka Dražůvek Klára Čudrnáková. Na podporu rodiny zesnulého místostarosty lidé ve sbírce shromáždili přes milion korun.

Na událost reagoval Svaz měst a obcí. Podle něj by s policisty do budoucna neměli k zásahům chodit starostové či místostarostové jako nezúčastněné osoby. Jejich přítomnost je v současnosti nutná například při vstupu na cizí pozemek.