O areál strojíren ČKD Blansko není zájem. V dražbě nikdo nepodal ani nejnižší nabídku

Areál společnosti ČKD Blansko Strojírny, která je od roku 2013 v insolvenci, se v elektronické dražbě prodat nepodařilo. Vyvolávací cena nemovitého i movitého majetku byla 138 milionů korun. Nikdo nepodal ani nejnižší nabídku. Přestože se o haly v současné době stará insolvenční správce, výroba v nich pokračuje.

Za cenu sto třicet osm milionů korun se zájemcům nabízel strojírenský areál s celkovou rozlohou téměř jednadvacet hektarů. Většina leží podél údolí řeky Punkvy a silnice spojující Velkou Bíteš, Tišnov, Blansko a Vyškov.

„V dražbě byl přihlášený jeden účastník, ale neučinil podání. Další postup teď záleží na věřitelích a postupu, který si domluví s insolvenčním správcem firmy,“ řekl Josef Machů z dražební společnosti Prokonzulta, která dražbu zajišťovala.

Většinu dražených nemovitostí má pronajatou ČKD Blansko Holding, další části areálu si pronajímají drobní podnikatelé. Mezi budovami je i několik určených k demolici. Podle Machů není jednoznačné, že se majetek za takto vysokou cenu špatně draží. „Před několika lety jsme za podobnou sumu dražili jiný areál a dražba byla úspěšná. Záleží na mnoha aspektech draženého majetku,“ dodal Josef Machů.

Do konkurzu firma spadla v roce 1997. Tisícovce zaměstnanců dlužila mzdy i vklady za deset milionů v neoprávněně provozované podnikové bance. Situaci zachránil až odkup firmy a její postupná transformace do nových podniků. ČKD Blansko Holding pokračuje ve strojírenské tradici dodnes. Na majetek strojíren byl vyhlášen konkurz v únoru 2013, věřitelé přihlásili do insolvenčního řízení pohledávky za víc než devět set milionů korun.