Moravskoslezský kraj asi získá víc peněz na kotle. Slíbil to ministr Brabec

Moravskoslezský kraj dostane více peněz na bezúročné půjčky pro zájemce o dotace na nové ekologičtější kotle. Pro kraj bylo původně vyčleněno 500 milionů korun, částka ale naroste o dalších 100 milionů korun. Ve čtvrtek to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zopakoval, že kraj by měl v aktuální výzvě navíc získat i dalších 500 milionů korun na samotnou výměnu kotlů. O navýšení prostředků by vláda měla rozhodnou v červenci, peníze se mají přesunout z programu Nová zelená úsporám.

Zájemci o bezúročné půjčky od Státního fondu životního prostředí je mohou získat prostřednictvím měst a obcí. Lidem mají pomoci s předfinancováním výměny kotle, protože dotaci dostanou až posléze. Zároveň mají půjčky umožnit krýt rozdíl mezi dotací a skutečnými náklady, který zájemci mohou obcím a městům hradit formou měsíčních splátek.

„Velmi dobře tady zafungoval program kotlíkových půjček,“ uvedl během své návštěvy severní Moravy ministr Brabec. Podle něj lidé začali být při výměně kotlů ještě aktivnější zřejmě i proto, že od roku 2022 nebude možné provozovat kotle první a druhé emisní třídy.

O dotace na vodu se příliš nežádá

„Byť jsme pro tu třetí výzvu výrazně omezili okruh dotovaných zdrojů o kombinované kotle, tak to poptávku nesnížilo. V Moravskoslezském kraji jsme nabídli program kotlíkových půjček pro sociálně slabší. Zatím máme 81 žádostí od obcí z Moravskoslezského kraje celkem za 594 milionů korun, které zažádaly v rámci těch kotlíkových půjček,“ uvedl Brabec. Pro kraj bylo původně vyčleněno půl miliardy, ale ministerstvo je schopno částku navýšit o dalších sto milionů korun.

Zájem o dotace na kotle je v Moravskoslezském kraji opět značný. Dotační peníze z třetí výzvy lidé vyčerpali za 54 vteřin. „V rámci první a druhé výzvy bylo vyměněno zhruba patnáct tisíc kotlů,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová (ANO).

Připomněla, že z třetí výzvy směřovala část peněz na pokrytí žádostí zájemců, na které se nedostalo v druhé výzvě. Podpořeno takto bylo přes 900 zájemců. V třetí výzvě jsou zatím peníze na 4253 žádostí. V případě slíbeného navýšení částky by obdobný počet zájemců ještě dotaci mohl získat.

Ministr ve čtvrtek také navštívil projekty řešící sucho, které jdou z rozpočtu jeho resortu. Mezi ně patří například obec Vrchy na Novojičínsku, která získala dotaci na vrt a úpravnu pitné vody. Projekt stál téměř šest milionů korun a obec na něj dostala polovinu ze Státního fondu životního prostředí.

Moravskoslezský kraj ale podle Uvírové s nedostatkem vody nemá takové problémy jako v jiných částech země. Ukazuje to i program, kterým ministerstvo od roku 2016 financuje v malých obcích budování nových zdrojů pitné vody. O finance ministerstvo požádalo 411 obcí, z kraje jich bylo jen deset.