Chovateli z Břeclavska utekl nandu pampový, snaží se ho chytit už dva týdny

Chovateli z Břeclavska utekl nandu pampový (zdroj: ČT24)

Chovateli ze Starovic na Břeclavsku utekl nandu pampový, nelétavý pták podobný pštrosovi. Už dva týdny se volně pohybuje v okolí obce a jeho chovatel, uzenář Lukáš Moucha, se ho zatím marně snaží chytit.

Pták sice neumí létat, zato ale rychle běhá. Ani dva týdny tak na jeho chycení chovateli nestačily. Samici nandu se zalíbilo v biokoridoru těsně za obcí. I když se k lidem přiblíží na pár metrů, v poli proti ní lovci nemají šanci.

Pole, kde se pták zdržuje, je v těsné blízkosti dálnice D2. Majitel se bojí, že by tam zvíře mohlo vběhnout a způsobit nehodu. Proto se dál snaží ho neplašit a polapit po dobrém. Připravena je ale i jiná varianta. „Dohodl se s místním mysliveckým spolkem v případě nutnosti odstřelu,“ popisuje starosta Starovic Antonín Kadlec (nez.) jím schválený krizový scénář, kdyby samice mezi auta opravdu běžela.

„Jsou malé šance ho chytit. Většinou se to řeší odstřelem zvířete. Lepší je ho uspat, ale pokud chovatel není vybavený uspávací pistolí, tak je jediná možnost ho odstřelit,“ říká zkušený chovatel Lukáš Krejný z Pštrosí farmy Židlochovice. To ale Moucha nepřipouští. Chce zjistit, kde samice přespává, a nastražit tam léčku.

Pták zřejmě utekl brankou. „Viděl jsem, jak pštrosice běží směr seník a branka byla pootevřená, přitom tam máme takovou záklapku,“ popisuje chovatel Moucha. Zbylí dva nanduové sklony k útěku z ohrady nejeví, případný únik by jim měl znemožnit dvojitý plot.