Soud potvrdil třem lidem podmínky za krádeže a přechovávání zbraní z Vrbětic. Státní zástupce chtěl vyšší tresty

Odvolací soud potvrdil třem obžalovaným podmíněné tresty za krádeže a přechovávání zbraní po výbuchu v bývalém muničním areálu ve Vrběticích. Proti verdiktu nižší instance se odvolal státní zástupce, žádal zpřísnění právní kvalifikace trestu a pro dva z obžalovaných i vězení. Dnešní rozhodnutí krajského soudu ve Zlíně je pravomocné.

Za krádeže a přechovávání zbraní z vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku si Milan Chaloupka odpyká tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a Radim Skýpala 11 měsíců s podmíněným odkladem na 22 měsíců. Dnes o tom rozhodl zlínský krajský soud. Výši trestů potvrdil únorový rozsudek okresního soudu, proti kterému se státní zástupce odvolal. Chaloupkovi hrozilo za krádež a nedovolené ozbrojování až osm let vězení, Skýpalovi za nedovolené ozbrojování až pět let.

Polehčující okolnost pro Chaloupku: ke krádežím doznal

Státní zástupce Ctibor Hubáček požadoval pro Milana Chaloupku zpřísnění původní podmínky na trest vězení. Odvolací soud to ale odmítl. Podle soudce Víta Krchňáčka především kvůli polehčujícím okolnostem, kdy se Chaloupka k činu doznal, litoval ho a nyní vede řádný život. „Obžalovanému lze dát šanci bez přímého výkonu trestu,“ řekl soudce Vít Krchňáček.

U Radima Skýpaly žádal žalobce překvalifikování spáchaného trestného činu, čemuž odvolací soud vyhověl. Muž u sebe přechovával dva samopaly, okresní soud ale při svém výroku nezohlednil, že jde o hromadně účinné zbraně. Na výši uloženého trestu to ale nemělo vliv, odvolací soud ho považuje za odpovídající. Také Radim Skýpala se podle soudce k jednání doznal a projevil lítost. Obhájci navrhovali odvolání zamítnout.

Státní zástupce podal odvolání i v případě Jakuba Sekuly, který u sebe také přechovával kradené zbraně. V jeho případě potvrdil krajský soud prvoinstanční rozsudek týkající se propadnutí palné zbraně. Trest dvacet osm měsíců s podmínečným odkladem na tři roky u něj zůstal zachovaný, proti jeho výši se žalobce neodvolával. Odsouzení mohou proti dnešnímu rozsudku podat dovolání k Nejvyššímu soudu, nemá však odkladný účinek.

Šuranský si odpykává nepodmíněný trest ve vězení

Podle obžaloby vnikl Chaloupka spolu se Zdeňkem Šuranským, kterého okresní soud pravomocně poslal na třicet čtyři měsíců do vězení, mezi prosincem 2016 a jarem roku 2017 nejméně čtyřikrát do uzavřeného muničního areálu ve Vrběticích. Uvnitř podle spisu kradli samopaly, součásti zbraní a výbušniny rozmetané do okolí explozí, některé z nich následně prodávali.

Zbraně byly podle loňského vyjádření policie zrezavělé a poškozené. Členové skupiny je ale uváděli do provozu a přeprodávali. Šest samopalů si od Šuranského a Chaloupky podle obžaloby koupili bratři Antonín a Jakub Sekulovi, navíc přechovávali a hromadili střelivo. Šuranský také podle spisu některé součásti zbraní předal Yvoně Lopraisové, která je v krabici měla ve sklepě. Antonín Sekula a Lopraisová si v únoru vyslechli podmíněné tresty.