Místo ubytovny v Blansku vzniknou kanceláře. Lidé v nouzi si musí najít jiné bydlení

Blansko zavírá ubytovnu na Sportovním ostrově. Chce v ní postavit kanceláře a zázemí pro sportovní kluby. Vystěhovat se tak musí jejích jedenáct obyvatel. Podobné problémy s ubytovnou, které hrozí zavření, teď řeší také v Brně v Olomoucké ulici. Ve Valašském Meziříčí se naopak bydlení na ubytovnách zlepšilo.

Na ubytovnu v Blansku se Miroslav Šenkýř stěhoval teprve loni v říjnu. Po sedmi měsících ji musí opustit. Jeho pokoj se má proměnit v zázemí pro atlety. „Ubytování jsem si už našel, v Ochozi u Brna. Budu tam bydlet u jedné paní v podnájmu,“ řekl Miroslav Šenkýř. Nabídku našel na internetu, pokoj ale opouští nerad. Z invalidního důchodu bude totiž muset platit víc než současné tři tisíce sedm set korun měsíčně. „Budu platit pět tisíc. Pomůže mi syn, který žije v Anglii,“ řekl obyvatel blanenské ubytovny.

Na jiných ubytovnách v Blansku už bylo plno. Spolubydlící pana Šenkýře tak musí například do Adamova. „Náš sociální odbor s těmi občany komunikoval, pomáhal jim shánět ubytování v jiných ubytovnách v kraji,“ řekl starosta Blanska Jiří Crha (ODS). O dva roky plánované přestavbě za patnáct milionů prý obyvatele město informovalo včas. Pětičlenné rodině, která v ubytovně bydlí už osm let, radnice zatím přidělila jednopokojový byt.

Brno řeší, kam se stovkou lidí z Olomoucké

Naopak Brno řešení bytové situace obyvatel ubytovny v Olomoucké ulici ještě hledá. Kvůli sporům mezi soukromým provozovatelem a majitelem budovy, kterým je ministerstvo obrany, jí hrozí také zavření. Nové bydlení by si tak muselo hledat přes sto lidí. Kde a jestli vůbec, zatím není jasné. Město má se zástupci ministerstva i společnosti Svomi Trading, která teď ubytovnu provozuje, jednat v polovině června.

„Provoz toho domu, cena za ubytování, odchod těch lidí z ubytovny, to se nemůže nechávat na té firmě a ani čistě na Armádní servisní. Iniciativu by měl převzít magistrát,“ řekl Jan Milota z IQ Roma servis. Magistrát města Brna ale zatím nemá žádné pravomoci. Dvakrát týdně alespoň na místo posílá sociální pracovníky, kteří lidem radí, jak dál.

Ve Valašském Meziříčí se ubytování výrazně zlepšilo

Velké problémy s ubytovnami měli před čtyřmi lety ve Valašském Meziříčí. Z pěti kontrolovaných obstála jediná, v ostatních kontroloři objevili nevyhovující hygienické zázemí, chyběly hasicí přístroje, vadná byla i elektroinstalace.

Ve většině ubytoven se situace změnila k lepšímu. Ubytovna Calver má nového majitele, který vybudoval nová sociální zařízení, rekonstrukcí prošla i ubytovna Napoleon, i lidem v bývalých kasárnách se žije lépe, přestože podmínky tam jsou nejskromnější. Poslední kontroly žádné závady neobjevily. V ubytovnách hlavně na periferii města aktuálně žijí na čtyři stovky lidí.