Obyvatelé další brněnské ubytovny se budou muset vystěhovat. Její provozovatel vybíral nájem, ale majiteli neplatil

Problémy ubytovny v Olomoucké ulici (zdroj: ČT24)

Sto dvacet obyvatel ubytovny v Olomoucké ulici v Brně si bude muset hledat nové ubytování. A to přes to, že řádně platili nájem. Vlastník budovy totiž vypověděl provozovateli ubytovny smlouvu, protože řádně a včas neplnil závazky. Ten přesto budovu užívá a od klientů inkasuje peníze. Případ už proto řeší soud.

Odpadky a špatný technický stav zvenčí jsou jen předzvěstí nedůstojných podmínek uvnitř. Domem se line silný zápach, je tam špína a plíseň. Uvnitř přitom žijí malé děti, důchodci i lidé s postižením.

Jedna z obyvatelek popisuje, že za pokoj o šestnácti metrech čtverečních platí průměrně 12 tisíc korun měsíčně. „Půl roku nám už nefunguje záchod, sem tam se tam objeví švábi, hlavně v kuchyni pod dřezem, nemáme v kuchyni stůl, nedá se kde vařit. Oni se pořád tvářili, že se nic neděje, a pořád vybírali nájem,“ popisuje žena, která nechtěla uvést své jméno.

Objekt patří organizaci Armádní servisní, která spadá pod ministerstvo obrany. Podle něj provozovatel dluží víc jak 1,7 milionu korun. Ministerstvo na to upozornilo magistrát města Brna už před rokem. Teď je věc u soudu, ubytovně hrozí uzavření a jejím obyvatelům vystěhování.

 Provozovatel se k situaci na ubytovně odmítl vyjádřit. Jako první na případ upozornil terénní pracovník IQ Roma servis. „Firma Svomi-trading už dva roky vydává lidem smlouvy, kde tvrdí, že je nájemce tohoto domu, což není pravda, ti lidi čerpají dávky, na které nemají nárok, protože smlouvy nejsou platné. Je to asi ten nejhrubší obchod s chudobou, který znám,“ řekl terénní pracovník IQ Roma servis Jan Milota.

Smluvní vztahy, které jsou v tuto chvíli uzavřené, jsou podle ministerstva mezi ubytovanými a provozovatelem. „Situace těch lidí je nám samozřejmě líto, ale my teď nemáme prostředky, jak to řešit, my nedisponujeme dalšími budovami, kde bychom mohli ty lidi ubytovat. Armáda chce pouze svůj majetek zpět, aby ho mohla využít pro své účely,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Marek Vala.

Město slibuje, že se o obyvatele ubytovny postará

Podle ministerstva je v tuto chvíli řešení na straně města. „V případě, že by došlo k uzavření této ubytovny, máme nachystané kapacity tak, abychom se o tyto lidi dokázali postarat,“ řekl náměstek primátorky města Brna Robert Kerndl (ODS). Jednou z variant je podle něj opuštěný Červený kopec. Právě tam loni skončili také klienti uzavřené ubytovny v Šámalově ulici.

Podle Akčního plánu ukončování bezdomovectví rodin s dětmi bylo v loňském roce v Brně celkem jedenašedesát ubytoven. Dvě ale v letošním roce byly zrušeny. Především rodiny s dětmi bydlí ve dvanácti ubytovacích zařízeních.