Šternberská porodnice se může starat i o dříve narozené děti. Rodičky už nemusí do Olomouce

Gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice ve Šternberku pořídilo nové přístroje za jeden a půl milionu korun, díky kterým se může starat i o dříve narozené děti. Jde o nový inkubátor i dechovou podporu novorozenců. Rodičky, které čeká předčasný porod, tak už nebudou muset dojíždět do jiných specializovaných center, například do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Porodnice ve Šternberku, která mezi rodičkami v Olomouckém kraji patří mezi nejoblíbenější, může nově provádět porody už od ukončeného 34. týdne těhotenství. Doposud to nemohlo být dřív než v 38. týdnu. „Důvodem je pořízení nových přístrojů, především nového hybridního inkubátoru, resuscitátoru a dechové podpory Vapotherm,“ říká primářka dětského oddělení nemocnice ve Šternberku Renata Klosová. 

Nové přístroje za jeden a půl milionu korun mají podle primářky výrazně zlepšit možnosti stabilizace novorozenců s poruchou poporodní adaptace, a to nejen u předčasně narozených dětí, ale také u těch donošených.

Zdravé těhotenství podle odborníků trvá 38 až 42 týdnů a v případě, že se dítě narodí před 37. týdnem, je považováno za předčasně narozené.

Miminka narozená těsně po 34. týdnu s dobrou časnou poporodní adaptací mají možnost prožít první minuty a hodiny svého života jako donošení novorozenci včetně bondingu, režimu rooming in s maminkou či oběma rodiči.
Renata Klosová
primářka dětského oddělení nemocnice Šternberk

Počet předčasně narozených dětí stoupá

Předčasně se v Česku narodí ročně zhruba devět tisíc dětí, před patnácti lety to bylo každé dvacáté dítě a nyní to vychází zhruba na každé dvanácté. Podle odborníků je to dáno především vyšším věkem rodiček, stoupajícím počtem umělých oplodnění a také vícečetných gravidit. Roli může hrát i zdravotní stav matky, stres nebo životní situace. 

Ve šternberské porodnici se ročně narodí zhruba 1100 dětí, nově pořízené přístroje najdou využití u zhruba deseti procent novorozenců. Předčasně se letos ve Šternberku narodilo už třicet dětí.