Mladí restaurátoři opět pracují na zámku ve Slavkově. Návštěvníci je při tom mohou sledovat

Studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské pracují i letos ve slavkovském zámku na opravách historického nábytku, a plní tak odbornou praxi. Tentokrát opraví stůl a rohovou skříň s želvovinou z první poloviny 19. století. Návštěvníci mohou restaurátory pozorovat při práci na hlavní prohlídkové trase zámku.

Mikuláš Bugyi se vždy zajímal o historii a odbornou praxi ve slavkovském zámku si užívá. Může pracovat s materiálem, na který jiní nemají štěstí celý život, například se želvovinou. „Želvovina se prakticky jako materiál sama o sobě nedá restaurovat, protože odchyt karety mořské je už zakázán, musíme hledat alternativy v podobě plastů a vosků,“ vysvětlil mladý restaurátor.

Studenti musejí počítat také se zvědavými pohledy návštěvníků, protože nábytek restaurují přímo v zámku. Narážejí také na nedostatky po předchozích opravách. Současné nároky jsou už přísnější.

„Konkrétně tento typ nábytku byl restaurovaný v 80. letech, na tehdejší způsoby to bylo restaurované dobrým způsobem, veškerá povrchová úprava byla zbroušená a natřená nitrolakem, ale to se teď už nedělá. V současné době se klade důraz na autenticitu díla,“ popsala odborná konzultantka z Restaurátorského ateliéru Klaudia Mikulová.

Po zrestaurování pak sbírkové předměty putují do salónků nebo do prohlídkových tras zámku. Dřív byly v depozitáři a jejich stav nedovolil je vystavovat. „V loňském roce byl zrestaurován zatím největší a nejtěžší kus nábytku, novorenesanční sekretář,“ řekla historička zámku Slavkov-Austerlitz Vladimíra Zichová.

Studenti restaurátorské školy opravili za osm let dvacet historických stolků, skříněk a židlí a třináct keramických výrobků. Letos budou na zámku pracovat do sedmého června.