Do Památníku Tomáše Bati se vrátilo letadlo. Maketu za šest milionů vyrobila olomoucká firma

Do zlínského Památníku Tomáše Bati se vrátil letoun Junkers F13, ve kterém v roce 1932 zahynul zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa. Jde o maketu, již pro obnovený památník vyrobila olomoucká firma TechProAviation. Výroba trvala déle než rok, náklady byly šest milionů korun. Přispělo město Zlín, také rodina Baťů a řada sponzorů.

Výrobu makety letounu Junkers F13 zajišťovala organizačně i finančně Nadace Tomáše Bati. Podle jejího ředitele Pavla Veleva je maketa stejná jako původní, která byla v památníku. Rozpětí křídel má téměř osmnáct metrů, na délku má deset a půl metru a váží přes tunu.
„Letadlo je přesně rozměrově, jako bylo to původní. Oproti originálu má zkrácená křídla. Do památníku by se jinak nevešlo, proto i za Bati zkracovali křídla,“ řekl Pavel Velev.

V letadle není motor, táhla ani vybavení kabiny. „Je vyrobené z duralového plechu, uvnitř je duralová konstrukce. Je to udělané tak, že by to mohlo létat, kdyby mělo vše, co má mít,“ popsal ředitel nadace.

Letadlo je ve stříbrné a černé barvě. Náročná byla podle Pavla Veleva zejména příprava. Půl roku se vytvářel ve 3D programu model, ve kterém se letadlo rozkreslilo na díly, kterých je asi 2000. Pro výrobce bylo těžké zejména ohnout vlnitý plech do správného tvaru.

Vzhled letadla ocenil i architekt a autor přestavby budovy Petr Všetečka. „Je to velká chvíle. Dělali to lidé, kteří vyrábějí funkční letadla, a myslím, že to na tom je vidět,“ řekl Všetečka. Základ letadla a další části pracovníci firmy pomocí jeřábu přesunuli do památníku, kde ho budou sestavovat. Pak ho zavěsí a upevní ke stropu.

V době konání festivalu bude vstup do památníku zdarma

Příští týden si budou moci lidé památník prohlédnout zdarma, také kvůli zlínskému filmovému festivalu se očekává velká návštěvnost. Od června bude památník otevřen denně kromě pondělí. Ve zkušebním provozu byl otevřen již dříve. „Zájem je obrovský, vždy bylo plno. Nechodí jen místní, ale i lidé z celé republiky i ze zahraničí. Teď očekáváme obrovský zájem,“ řekla vedoucí památníku Jana Válková.

Tomáš Baťa zahynul v letounu Junkers F 13 krátce po startu z Otrokovic. Už v roce 1933 vznikl ve Zlíně na počest slavného podnikatele památník. Navrhl ho František Lydie Gahura. Objekt patří k vrcholům zlínské funkcionalistické architektury. V minulosti ho využívala filharmonie a krajská galerie, město se pak rozhodlo, že budově vrátí původní podobu i účel. Památník si po obnově lidé prohlédli poprvé loni 28. října, dosud v něm však maketa letadla chyběla.