Bílými Karpaty brouzdá medvěd. Chovatelé by měli zabezpečit stáda a včelíny

U obce Lopeník na Uherskohradišťsku, která leží v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, se pohybuje medvěd. Šelmu spatřil v úterý ráno chovatel krav a ovcí, když šel obstarat dobytek. Zvíře zaplašil křikem, sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR) Karolína Šůlová. Je to podle ní jiná šelma, než které před nedávnem odborníci nasadili v Beskydech monitorovací obojek.

Podle Martina Tomeška z AOPK ČR se medvěd spatřený na Uherskohradišťsku choval standardně. „Po vyrušení se vzdálil. Odlili jsme jeho stopu a pro rychlý přenos informací jsme v kontaktu se starosty nejbližších obcí. Chovatelům doporučujeme, aby zabezpečili svá stáda a včelíny, které by medvěda mohly lákat. Na tom, že se zde medvěd pohybuje, není nic výjimečného. Je to zvíře, které do zdejších lesů patří, stejně jako rys a vlk,“ uvedl Tomešek.

Pro lidi, kteří v oblasti žijí, platí podle něj stejná doporučení jako v případě medvědice, která byla v nedalekých Beskydech nedávno označena monitorovacím obojkem a nyní je na Slovensku. „Medvěd je velké zvíře, které vyžaduje respekt. Prosíme proto obyvatele i návštěvníky, aby se šelmu nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní a zároveň nenechávali v okolí lidských sídel odpadky,“ doplnil Tomešek.

Případné škody na hospodářských zvířatech stát jejich majitelům proplácí. Zároveň poskytuje dotace na zabezpečení stád proti velkým šelmám z Operačního programu Životní prostředí. Před několika dny schválila Evropská komise Česku zvýšení zmíněné podpory na sto procent.

Stát by díky tomu mohl chovatelům hradit veškeré náklady na zabezpečení hospodářských zvířat proti vlkům, medvědům, rysům a jestřábům. Změnu pravidel musí ještě v červnu formálně potvrdit monitorovací výbor operačního programu.