Přítluky se brání kamionům. Zakázaly jim vjezd

Studio Brno: Obce v Jihomoravském kraji se brání kamionové dopravě (zdroj: ČT24)

V obci Přítluky na Břeclavsku nově platí zákaz vjezdu pro nákladní auta těžší 19 tun. Na vjezdech i v okolí na to upozorňují cedule. Obec chce zákazem vjezdu kamionů, které si přes ni zkracují cestu z dálnice D2 směrem do Rakouska, zabránit špatnému stavu silnice a s tím spojenému hrozícímu sesuvu půdy. Část obce totiž leží ve svahu a na svém území má vinařské podzemní sklepy, z nichž některé bylo kvůli problémům potřeba v minulosti zasypat, ohrožené byly i rodinné domy.

„Byla vydaná vyhláška, která řeší dopravní situaci. Přes obec by neměla jezdit auta těžší 19 tun,“ uvedl starosta František Kadlec (za ANO). Podle něj s tím souhlasí policie, břeclavský dopravní odbor i krajští silničáři.

Podle starosty silnice leží v kopci a v území ohroženém sesuvy. „Těžká auta s tunovými náklady vyvolávají otřesy. Stabilita svahu se začíná projevovat na mnoha místech. Máme popraskané budovy, stěny. Už před lety se tady propadla komunikace a museli jsme zasypat jeden sklep,“ řekl Kadlec.

Před dvěma lety se situace dotkla dalších sklepů. „V roce 2017 byl dopravou narušený vodovodní řad. Museli jsme zasypat další sklepy, aby nám nespadla obecní věž. Byla porušená statika jednoho domu. Máme 13 vinných sklepů a půlka vesnice je zasažená možným sesuvem,“ zdůraznil starosta.

Obcí vede silnice třetí třídy. „Neměla by sloužit nákladní dopravě, pro ni jsou dálnice a silnice první a druhé třídy. Nám přitom denně obcí projede kolem 150 kamionů. Sjíždějí z dálnice D2 u Podivína a zkracují si přes nás cestu do Mikulova na hraniční přechod s Rakouskem,“ objasnil Kadlec.

Na zákaz vjezdu těžkých aut budou upozorňovat cedule na krajích obce, ale také v okolních obcích jako například v Rakvicích nebo na křižovatce od obce Zaječí. Situaci bude občas hlídat policie. Nerespektování značky může řidiče vyjít až na 2 tisíce korun.

Vedle toho obec usiluje o rekonstrukci komunikace a chtěla by pomocí vrtů a čidel také monitorovat okolní terén kvůli hrozícím sesuvům.