Před 22 lety vyhnala lidi povodeň. Ostravská Nová Ves teď v místě plánuje výstavbu nových domů

Před 22 lety vyhnala lidi povodeň. Ostravská Nová Ves teď v místě plánuje výstavbu nových domů (zdroj: ČT24)

Od ničivých povodní na Moravě uběhlo už skoro dvaadvacet let, jedním ze symbolů záplav se stala ostravská Nová Ves. Velká voda tam vážně poškodila desítky domů, zhruba u dvaceti z nich statik rozhodl o demolici. Vedení radnice chce teď volné parcely opět zastavět, kvůli tomu požaduje změnu územního plánu. Souhlasit ale musí hned několik orgánů.

Lidem, kteří v roce 1997 přišli o své domy, zůstaly jenom pozemky. Někteří by se chtěli do Nové Vsi vrátit, výstavbu domů tam ale zatím nedovoluje územní plán Ostravy. Zastupitelstvo města ale nedávno schválilo žádost o pořízení změny tohoto dokumentu.

Před dvaadvaceti dosahovala hladina vody v některých částech Nové Vsi až osmi metrů. Od té doby se už podařilo zrealizovat několik protipovodňových opatření a dnes by už voda údajně tak velké škody nenapáchala, i když Nová Ves stále patří mezi rizikové oblasti. 

„Došlo ke zvýšení protipovodňové hráze, k jejímu rozšíření a zpevnění. Je tady daleko lepší, hydraulicky vhodnější průtok vody pod mostem, který je rozšířený. Nedochází tady k žádnému víření a podobně,“ řekl technický ředitel Povodí Odry Petr Březina. Podle vodohospodářů je situace lepší, ale před novou výstavbou varují. 

Starosta městského obvodu Tomáš Lefner (SNK) tvrdí, že se doposud setkával jenom s neochotou jednat o změně územního plánu. Úpravy musí schválit hlavní architekt, odbor životního prostředí i samotné město Ostrava. „Zájem o to bydlení tady neustále je,“ zdůraznil. Pokud by se Nové Vsi podařilo prosadit změnu územního plánu, mohlo by se tam začít stavět během několika let. 

V Zátoru musely k zemi další domy

Jiná situace než v Nové Vsi je v Zátoru na Krnovsku, který při povodních v roce 1997 patřil k nejpostiženějším v regionu. K zemi tehdy muselo dvanáct domů a nedávno je následovaly další, protože stály v aktivní záplavové zóně. 

„Rodinný dům stál u řeky a na podzim byl vydaný demoliční výměr. Dům byl totálně zlikvidován včetně vybagrování základů,“ popisuje likvidaci jednoho z domů starostka Zátoru Salome Sýkorová (SNK ED). Podobným způsobem bylo v obci odstraněno dalších devět domů. Všechny byly v území, ve kterém podle nového územního plánu může být už jenom zeleň. Obyvatelé, kteří se museli vystěhovat, dostali odškodnění.