Při velkém zátahu našli policisté pětadvacet pěstíren marihuany. Nejvíc se zatýkalo v Ostravě

Policie odhalila rozsáhlý gang výrobců drog, který působil v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Během akce policisté zadrželi 21 lidí a našli 25 pěstíren marihuany, většinu přímo v Ostravě. Devatenáct lidí už bylo obviněno a některým hrozí až dvanáctileté vězení.

V čele skupiny stál podle kriminalistů manželský pár. Muž své komplice údajně vybavoval věcmi potřebnými pro zřízení pěstírny i řízky marihuany a vypěstované rostliny od nich následně odebíral. 

Marihuanu gang prodával nejenom v Česku, ale mířila k odběratelům i na Slovensku a v Polsku. Skupina navíc obchodovala i s dalšími drogami, jako je například kokain nebo extáze. 

Tři lidé ve vazbě, ostatní venku

Podle policie působil rozsáhlý drogový gang ve třech krajích od roku 2017. Prodejem drog si mohl přijít na několik milionů korun. V tuto chvíli je obviněno devatenáct lidí, většinou kvůli nedovolené výrobě a nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Video ze zásahu: Policisté se zaměřili na pěstitele marihuany (zdroj: ČT24)

„Aktuálně jsou tři osoby z rozhodnutí krajského a okresního soudu umístěny ve vazbě. Zbytek osob je stíhán na svobodě,“ uvedl vedoucí 11. oddělení obecné kriminality ostravské policie Kamil Vašťák. 

Při prohlídkách policisté zajistili 25 pěstíren, většinou šlo o pěstební stany nebo speciálně vytvořené místnosti. Z celkového počtu pěstíren jich 21 bylo odhaleno v Ostravě, za celý loňský rok jich přitom kriminalisté v krajském městě objevili deset.

Dopřávali si luxus

Zadržení jsou ve věku od 23 do 55 let, policie se ale domnívá, že pachatelů může být mnohem víc. Manželský pár, který vše organizoval, je ve věku kolem čtyřiceti let, prodejem drog si údajně vydělával na luxusní život. Dvojice v minulosti trestaná nebyla. 

Výjimečnost je v tom rozsahu. Zadrželi jsme hlavní pachatele a spolupachatele. Výjimečné je to v tom, že tam je organizovaná skupina a že to někdo řídil.
Kamil Vašťák
vedoucí 11. oddělení obecné kriminality Policie ČR v Ostravě

Podle náměstka ředitele moravskoslezské policie Radima Wity bylo při prohlídkách nalezeno přes 14,5 kilogramu marihuany a další drogy. Policie využila i pomoci Národní protidrogové centrály a na zdržení se podílela i zásahová jednotka. Celkem se do akce zapojilo 230 policistů.