Krnov vyčlenil peníze na odkoupení chátrajícího Prioru. Může sloužit jako byty nebo knihovna

Zastupitelé Krnova udělali další krok k plánované koupi chátrajícího obchodního domu Prior v centru města. Z rozpočtu vyčlenili 37 milionů korun, které potřebují k odkoupení zbylé části budovy, v tuto chvíli město vlastní jenom jednu čtvrtinu objektu. Zbývající část zatím stále patří firmě Prior, obchodní domy.

Zastupitelé v tuto chvíli odsouhlasili rozpočtovou úpravu, díky které teď mají desítky milionů korun právě na tento záměr. Jednání představitelů města se zástupci firmy Prior, obchodní domy budou následovat.

O samotné koupi zastupitelé ještě nerozhodovali. O odkoupení objektu by zastupitelstvo mohlo hlasovat v červnu.
Dita Círová
mluvčí krnovské radnice

Byty, knihovna i kavárny

Radnice v Krnově už má s objektem své plány. Mohly by tam vzniknout další byty nebo knihovna. Vyplývá to ze studie, kterou si město nechalo vypracovat u ostravské pobočky britské architektonické kanceláře RMJM. Krnov už v budově vlastní 70 bytů. 

Kromě nich by tam v budoucnu mohl být i jednací sál pro zasedání městského zastupitelstva, který by byl pro místní v lepší docházkové vzdálenosti než hasičská zbrojnice v Kostelci. Sídlo by tam mohla mít i služebna městské policie.

Budova Prioru je jednou z největších staveb v centru Krnova. V současnosti zahrnuje prodejní plochy, byty, kancelářské prostory i technické zázemí se sklady. Velká část objektu je ale v tuto chvíli nevyužívaná. Současný majitel už delší dobu marně hledá nájemce pro volné prostory. Architekti navrhli, aby byla budova v budoucnu rozdělena pěším průchodem na dva menší objekty. 

Objekt Prioru s bytovými jednotkami byl vybudován v letech 1980 až 1983 na základě vítězného soutěžního návrhu architektonické soutěže na řešení centra Krnova, která se uskutečnila v roce 1967. Rozkládá se na ploše 5532 metrů čtverečních, je tvořen nádvořím a budovou, která se skládá z obchodní a bytové části.