Petr Liškutin přišel o funkci místostarosty Brna-Ivanovic. Sám nerezignoval, odvolali ho zastupitelé

Zastupitelé brněnské městské části Ivanovice odvolali na mimořádném zasedání Petra Liškutina (dříve ANO) z funkce místostarosty. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi je ve vazbě kvůli podezření z manipulace veřejných zakázek na radnici Brno-střed, kde pracoval jako vedoucí odboru investic. Zastupitelé zároveň zrušili pozici neuvolněného místostarosty. Místo dvou teď tak budou mít jen jednoho.

Zasedání zastupitelstva v Brně-Ivanovicích trvalo asi pět minut, rozhodnutí bylo jasné a rychlé. „Pana Liškutina jsme odvolali, protože svoji funkci nemůže plnit. Nemůže se ani dostavovat na úřad v případě, kdy by bylo potřeba něco řešit,“ řekla starostka Jana Bohuňovská (ODS).

Místní ANO už dříve vyzvalo Petra Liškutina nejen k rezignaci na funkci místostarosty, ale také ke složení mandátu zastupitele. Složit ho může pouze on sám, ze zákona mu mandát zaniká v případě pravomocného odsouzení k trestu vězení. Liškutin ale mandát nesložil.

Jiří Švachula a Petr Liškutin
Zdroj: ČT24

V Brně-Ivanovicích tak stále tvoří koalici čtyři zastupitelé ODS s Liškutinem zvoleným za ANO. Hnutí ho ale kvůli kauze vyloučilo i s bývalým radním Brna-středu Jiřím Švachulou, který je stejně jako Liškutin ve vazbě kvůli podezření na manipulaci zakázek. Jednoho opozičního zastupitele má v Ivanovicích KDU-ČSL a druhého TOP 09.

Zastupitelé zároveň schválili snížení počtu neuvolněných místostarostů ze dvou na jednoho, a to také jednomyslně. Podle starostky by to na chod radnice nemělo mít vliv. „Byl stejně neuvolněný a neměl žádné přímé kompetence. A tady v městské části pracujeme na věcech, které jsou potřeba, všichni zastupitelé, “ řekla už dříve starostka. Jediným místostarostou tak zůstal Jaroslav Elzner (ODS).

Policie na začátku března zasahovala na radnici městské části Brno-střed. Zajímala se především o zakázky investičního odboru, který politicky spadal pod Švachulu a vedl ho Liškutin. Policie viní devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Pět lidí skončilo ve vazbě včetně Švachuly a Liškutina, těm hrozí deset a půl až šestnáct let vězení. Zbylí čtyři jsou na svobodě a někteří z nich spolupracují s policií.