Záchranáři jeli k vážné nehodě zbytečně. Žádná se nestala, byl to žert

Kvůli vymyšlené nehodě vzlétl i záchranářský vrtulník (zdroj: ČT24)

Policie řeší další případ falešného volání na linku 112. Anonym nahlásil vážnou dopravní nehodu u Kotvrdovic na Blanensku, záchranné složky včetně vrtulníku ale vyrazily zbytečně, žádná nehoda se na místě nestala. Za zneužití tísňových linek přitom hrozí pokuta až 200 tisíc korun. Jen loni řešil Český telekomunikační úřad více než tři stovky takových případů a letos už skoro šedesát.

Pět hasičských vozů, dvě policejní hlídky, záchranáři a vrtulník. Do patnácti minut se všechny složky sjely na místě údajné nehody v obci Kotvrdovice na Blanensku. „Měla to být vážná dopravní nehoda s těžce zraněnými, dokonce tam mělo být i zranění smrtelné,“ řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Michaela Bothová.

Výjezd byl ale zbytečný, žádná nehoda se na autobusové zastávce v obci ani v okolí nestala. „Všichni jsme hledali místo nehody, nehoda měla být tragická, takže šlo o čas. Hledali jsme i v okolí, projeli jsme silnice k průmyslové zóně, cestu k letišti, ale nikde nic,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Jaroslav Mikoška.

Hledání trvalo hodinu, ale bylo marné. Místo vyprošťování, ošetřování a pátrání po viníkovi nehody se tak akce nakonec proměnila v pátrání po volajícím, který zneužil tísňovou linku. „Zjistili jsme řadu informací, které nás vedou k osobě možného pachatele, ty informace v současné době vyhodnocujeme,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Pomoc mohl potřebovat někdo jiný

Náklady na falešný zásah vyčíslili jen hasiči předběžně na 30 tisíc korun. Další desítky tisíc pak stál policii a záchranáře. „Už to, že vzlétl vrtulník, svědčí o tom, že se jednalo o nákladný výjezd, ale je potřeba říct, že pro nás je mnohem důležitější, že někdo v tu chvíli mohl potřebovat naši pomoc a my bychom ten prostředek na tom místě neměli,“ upozornila Michaela Bothová.

Za celý loňský rok přijaly tísňové linky jen v Jihomoravského kraji skoro 260 tisíc volání. Zhruba tři čtvrtiny přijatých hovorů však nesouvisí s ohrožením života, zdraví či majetku, ale z pohledu zákona jsou považovány za takzvaná zlomyslná volání. Do této kategorie spadají různé omyly, technické poruchy nebo i vědomé zneužívání tísňové linky, ať už verbálními vulgarismy, případně ohlašováním neexistujících událostí. 

Spousta majitelů netuší, že i mobil bez SIM karty „umí“ zavolat linku 112

Největší procento planých hovorů, které tísňovou linku 112 blokují, je podle hasičů z mobilních telefonů bez aktivní SIM karty, nebo z telefonů, které jsou mimo dosah svého operátora, případně jsou zablokovány. Spousta majitelů mobilů totiž netuší, že i bez SIM karty se dovolají na tísňovou linku 112. 

Operátoři tak například přijímají telefonáty, kde se ozývá žvatlající dítě, kterému rodiče dali telefon na hraní, nebo od majitele přístroje, který několikrát zadal špatný PIN a najednou postřehne nápis na displeji „SOS volání“ nebo „tísňové volání“. Volá tedy SOS. Jenže i v tomto případě se vytáčí tísňová linka 112, nikoli mobilní operátor.