Místo volání o pomoc chtějí taxi. Neoprávněné hovory blokují tísňové linky

Hasiče trápí vědomé i nevědomé zneužívání tísňového volání. Jen v Jihomoravském kraji je devět z deseti telefonátů bezdůvodných. Zbytečné hovory blokují linku, na kterou se mohou potřebovat obrátit lidé se skutečnými problémy. V těchto dnech více než kdy jindy, především kvůli požárům.

Kdokoliv z Jihomoravského kraje volá o pomoc, dovolá se na tísňovou linku do Brna. Nepřetržitě zde řinčí osm telefonů, přes den i v noci. V naprosté většině případů úplně zbytečně. Při příjezdu hasičů k nehodám či požárům jsou však mnohdy klíčové i minuty. Volající si patrně neuvědomují, že na linku se potřebují dovolat lidé v ohrožení života.

  • „Nevíte, kolik je hodin?“
  • „Prosím vás, já bych potřeboval taxíka.“
  • „Potřebuju od vás pomoc. Topím v kamnech a jde mi to zpátky. Mohl byste mi sem objednat kominíky?“
  • „Co je dneska za den? Kolikátého je?“

„Nejčastější zneužívání tísňové linky probíhá prostřednictvím telefonu bez SIM karty, kdy oznamovatelé volají a chtějí mluvit s operátorem. Dále malé děti, které dostanou telefony na hraní, třeba i bez SIM karty. Jsou schopny vytočit linku 112,“ popisuje operační důstojník Hasičského sboru Jihomoravského kraje Jan Brzobohatý nejběžnější případy.

Stejné problémy se zneužíváním tísňové linky řeší i operační středisko hasičů na Vysočině. Hlavně v pátek a v sobotu v podvečer: „Lidé zamíří do restaurací a po pár kapkách alkoholu doslova ztrácejí soudnost a potom obtěžují operátory různými dotazy či událostmi, které se opravdu nestaly,“ stěžuje si mluvčí Hasičů Kraje Vysočina Petra Musilová.

Události: Zneužívání tísňových linek (zdroj: ČT24)

Vloni řešili hasiči v Jihomoravském kraji 340 tisíc hovorů, jen 10 tisíc z nich bylo oprávněných. V 97 % jde o zneužití linky, úmyslné i neúmyslné. Sankce jsou přitom vysoké. „Pokuta se může pohybovat až do 200 tisíc korun,“ varuje Brzobohatý. V určitých případech se může navíc jednat o trestný čin.

Pokud záchranné složky zneužití nahlásí, pokutu viníkům uloží Český telekomunikační úřad. Měsíčně stihne trest desítky lidí. Nejčastěji hlásí zneužití policie, vloni to bylo 161 případů. Celkem byly uděleny pokuty za více než půl milionu korun. Pro úřad je dohledatelný totiž i telefon bez SIM karty a to díky kódu IMEI, který není možné odstranit, změnit ani zničit. Při zneužití se tak prozradí nejen místo, ale i telefonní a výrobní číslo volajícího.